Van, ami mindehol ugyanaz – nyolc babona Damaszkuszból

Az arab világ gazdag babonákban: gondoljunk csak például a szemmelverés elleni, szem- vagy kézalakú amulettekre. Most a Közel-Kelet legrégebben lakott városába, Damaszkuszba utazunk, hogy megismerkedjünk néhány furcsa – vagy éppen itthon is ismerős – hiedelemmel.

Ha döglött macskát látsz, azonnal húzd meg a hajad. Másképp nyakadon a balszerencse.  Erről talán még nem hallottál, de van olyan régi babona Damaszkuszban, amiről igen. Mert nálunk is megvan például az, hogy ha a jobb tenyered viszket, pénzt kapsz, ha viszont a bal, akkor jaj neked: kiadás vár rád. Ha a jobb szemed rángat, jó hír vár, ha a bal, akkor rossz. Ha a jobb füled cseng, valaki éppen jóindulatú pletykát terjeszt rólad, de ha a bal, akkor… persze, hogy rosszat.

Ha véletlenül kilöttyen a kávéd, az jó jel: rövidesen pénz áll a házhoz. Ha pedig éppen étkezés közben állít be hozzád valaki, akkor az illetőt szeretni fogja az anyósa. Amikor egy kisgyerek hirtelen négykézlábra ereszkedik, akkor jobb, ha bezárod az ajtót: különben váratlan vendég toppan be hozzád. Ha pedig nem tudtad kivédeni a kellemetlen látogatót, akkor rejts el egy tűt a seprűben: hamarosan távozni fog.

(Visited 13 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez