Szubjektív fotós kirándulás Londonba – a művészetek jegyében

Többször voltam már az egyik legizgalmasabb európai városban, így nem kellett végigjárnom a nevezetességeket. Mostani utamra csak mobiltelefont vittem magammal, azzal fotóztam kicsit Londont, de főleg a most éppen nyitva tartó kiállításokat, galériákat.

Londonban a kirakatokat is mindig megcsodálom, így volt ez most is, amikor az Apple Watch reklámokat vettem észre az Oxford Street-en. Apple watch  reklám

Apple watch reklám

Tovább sétálva betértem több galériába is. Az egyikben (Galeries Bartoux) megdöbbentő „kínálat” volt. Többek közt Warhol, Miró, Chagall és Niki de Saint Phalle alkotásai közt sétálgattam az elegáns üzletben.

Galeries  Bartoux

Galeries Bartoux

Nem messze onnét az idén 75 éves Pelét ünnepelték (Halcyon Gallery). Szobrok, festmények, fotók voltak róla – mesélték, hogy a megnyitóra eljött a szerencsére még mindig jó kondícióban lévő futballsztár.

Halcyon gallery

A fő ok, amiért éppen most szerettem volna kimenni Londonba, az Ai Weiwei kiállítás volt. A Royal Academy of Art termeiben állították ki a kínai ellenzéki művész alkotásait. Többször láttam már Ai Weiwei-tárlatot, ez a mostani nem volt a kedvencem, de azért sok mű itt is tetszett.

Ai Weiwei  műve a Royal Academy of Art-ban

Ai Weiwei műve a Royal Academy of Art-ban

Minden évben egy ismert művészt kérnek fel a Serpentine Galéria (a Kensington Gardens-ben található) külső pavilonjának megtervezésére. Idén egy spanyol stúdió, a selgascano (így írják, kis betűkkel a két művész, Jose Selgas és Lúcia Cano nevéből összeállított logót) emelte a látványos épületet.

a   Serpentine galéria pavilonja

a  Serpentine galéria pavilonja

Nem messze innét láttam egy szokatlan, de nagyon hasznos utcai ivókutat – ahol a kutyákra is gondoltak.

a kutyabarát ivó kút

Egy újabb galériában a legjobban a Földgömbön tornászó lány szobra tetszett (Hayhill Gallery).

Hayhill gallery (2)

Az egyik legnagyobb londoni kortárs művészeti vásár a Frieze a Regent parkban. Egy egész napot töltöttem ott, sok érdekeset és sok felejthetőt láttam.

Frieze (1)

Frieze (3)

Frieze (2)

A következő nap kedves vendéglátóimmal az ingyenesen (mint sok más  londoni múzeum) látogatható Sience Museum-ba (Tudományos múzeum) látogattunk el.

londoni vendéglátóim

Sience museum

Sience  museum

Este még meg szerettem volna nézni egyik kedvenc múzeumomban, a National Portrait Gallery-ben egy fotókiállítást Audrey Hepburn-ről. A  zárónapon voltam ott, és sajnos, már minden időpont foglalt volt. Így is láttam egy nagyszabású Giacometti tárlatot, és újra felfedeztem Michal Craig-Martin Zaha Hadid portréit az LCD képernyőn.

Michal Craig-Martin Zaha Hadid portréja

Michal Craig-Martin Zaha  Hadid portréja

Utána este még kimentem a Temze partjára, és ha csak távolról is, de megcsodáltam a London Eye-t, a híres óriáskereket.

a Temze partja és a London Eye

London Eye

Az utolsó londoni napomra is maradt látnivaló. Először elmentem a Borough Marketre, a sokszínű piacra. Hétfő volt, de több boltos és sok „street food” árus nyitva volt.

Borough  market

Borough    market

Londonba indulásom előtt láttam Budapesten a Ludwig Goes Pop kiállítást, így természetesen kíváncsi voltam a Tate modern-ben a The World Goes Pop kiállításra. Érdekes volt, de a budapesti anyag méltó társa a londoninak.

The World  Goes Pop

The World Goes Pop

Még láttam egy-két érdekességet az utolsó nap: a Harrods áruház előtt állatvédők tüntettek, a halas-pultnál pedig egy óriás polip fogadott, míg a folyóparton a legújabb Jurrasic park-epizódot reklámozták szokatlan módon.

állatvédők tuntetése

Harrods Áruház

Jurrasic park promóció

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez