Megint kórházat bombáztak, most Jemenben

Egy hónapon belül az Orvosok Határok Nélkül második létesítményét semmisítette meg légicsapás. Az első eset Afganisztánban volt, Kunduzban, ott az amerikaiak bombáztak tévedésből, és már 30-ra nőtt a halottak száma. A második tegnap este történt, Jemenben.

Több légicsapás is érte tegnap este a főváros, Szaana melletti klinikát. Az első egy olyan szárnyat talált el, amelyt nem használtak, és a második, tíz perccel későbbi csapás előtt sikerült kiüríteni a kórház többi részét is. Az épület 99 százaléka megsemmisült, csak a röntgenszoba és az orvosok pihenője maradt meg – közölte a Medecins Sans Frontieres, az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet.

A szaúdiak vezette arab koalíció, amely légitámadásokat hajt végre Jemenben a lázadó húszik ellen, tagadja, hogy ő bombázott volna. De szóvivője azt mondta a Reuters-nek, hogy ki fogják vizsgálni, mi történhetett. A tábornok korábban azt mondta, hogy a koalíció minden vadászgépet megsemmisített Jemenben.

A jemeni konfliktusban március, vagyis a légicsapások kezdete óta már több mint 5600 ember halt meg, köztük 2615 civil. Az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerint az összes polgári áldozat kétharmadát bombák ölték meg, a többieket a lázadók és szövetségeseik gyilkolták le.

Az elmúlt hét hónapban 15 ezer sebesültet kezeltek az Orvosok Határok Nélkül által támogatott kórházakban. A most lebombázott klinika 200 ezer embert szolgált ki, és az egyetlen, életmentésre alkalmas létesítmény volt a környéken, hetente 150 sürgősségi esetet látott el. A nemzetközi segélyszervezet szerint lehet, hogy tévedésről van szó, de háborús bűn az, ami történt. Semmi ok nincs arra, hogy támadjanak egy kórházat, és ők hetekkel ezelőtt el is látták a szaúdiak vezette koalíciót a klinika pontos koordinátáival.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez