Már nem csak egykék lehetnek Kínában

Kína úgy döntött, hogy véget vet annak a több évtizedes gyermek-politikának, ami szerint egy családban csak egy gyermek születhet- jelenti a Hszinhua hírügynökség.

A párok most már akár két gyermeket is vállalhatnak- írja az állami tulajdonban lévő hírügynökség, a Kommunista Párt nyilatkozatára hivatkozva.

Az ellentmondásos politikát a gyermekszabályozásról 1979-ben vezették be, hogy csökkentsék a születési rátát, és lassítsák a népesség növekedési ütemét. Ugyanakkor a kínai népesség elöregedése aggodalmakra adott okot. Az általában egy gyermeket engedélyező politika következtében a kínai népesség gyors ütemben öregszik, a hagyományosan fiúgyermeket előnyben részesítő társadalomban pedig vészesen felborult a nemek aránya. Becslések szerint mintegy 400 millió születést akadályozott meg a bevezetése óta.

A párok, akik megszegték az egy-gyermek politikáját különféle büntetéseket kaptak: elveszthették munkahelyüket, vagy pénzbírságot kaptak, ami abortuszra kényszerítette őket.

Idővel a szabályon enyhítettek egyes tartományokban, ahol a szociológusok aggályaikat fejezték ki a szociális kiadások növekedése és a csökkenő munkaerő miatt.

A kommunista párt új szabályi szerint a pároknak most már két gyerekük is lehet.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez