Ismét vulkáni hamu miatt zártak le repteret

Hamut lövellő vulkán miatt szerdán Kelet-Indonéziában lezártak két repülőteret, nemzetközi légitársaságok pedig felfüggesztették a turisták által kedvelt Bali szigetére közlekedő járataikat, emberek ezrei várnak a továbbutazásra.

Sutopo Purwo Nugroho, a helyi katasztrófavédelem szóvivője közölte, hogy kitört a Bali szigetének nemzetközi repülőterétől 135 kilométerre lévő, Lombok indonéz szigeten fekvő Rinjani vulkán. Az elmúlt napokban nőtt a levegőbe jutó hamu mennyisége, szerdán a vulkánból kilövellő hamu és törmelék 3500 méteres magasságig jutott el.

A vulkánkitörés miatt a hatóságok lezárták Lombok sziget Selaparang nevű repülőterét, és hasonló korlátozás lépett érvénybe a Balin lévő Ngurah Rai nemzetközi légikikötőben. Egy reptéri tisztviselő elmondta, a szél olyan mennyiségben szállítja a hamut Bali reptere felé, hogy az teljesen belepi az eget. Szerdán 106 járatot töröltek, ebből 59 volt nemzetközi. A vulkáni hamu miatt idén júliusban, a turistaszezon közepén is le kellett állítani a légi forgalmat Bali szigetén egy másik tűzhányó fokozott tevékenysége miatt. Az indonéz közlekedési minisztérium felszólította a légitársaságokat, hogy kerüljék a Rinjani vulkán körüli útvonalakat. Csütörtökön várhatóan újraindul a térségbeli légi közlekedés.

A Rinjani egyike a csendes-óceáni “tűzgyűrű” mentén fekvő Indonézia 129 működő vulkánjának.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez