Nem akarunk prostikat rendőr egyenruhában látni

Ezzel indokolja a rendőrség Indonéziában, hogy szüzességi tesztet végeznek a felvételi vizsga alkalmából sok rendőrkapitányságon. Nincs szüzességi teszt, orvosi vizsgálat van- mondta erről a kényes kérdésről az ország rendőr főkapitánya.

Videóval bizonyította nemrég a Human Rights Watch emberi jogi szervezet, hogy a szüzességi teszt még mindig létezik a rendőrségen a világ legnépesebb muzulmán országában. A hatalom zavarba jött: a hadseregben ugyanis mindmáig kötelező a szüzességi teszt, de erről nem tesz említést a videó. A két fegyveres testület között furcsa a viszony. 1965-ben a hadsereg államcsínyt hajtott végre a túlságosan baloldalinak ítélt kormányzat ellen. A rendőrséget megbízhatatlannak nyilvánították és a hadsereg ellenőrzése alá vonták. Ez a többi között azt is jelentette, hogy bevezették a női újoncok szüzességi vizsgálatát.

Sri Rumiati ezredes asszony ma is emlékszik arra a napra: igen megalázó volt. Egy orvosnő a két ujjával ellenőrizte, hogy megvan-e még a szűzhártyám. Egy nő erkölcsét nem a szűzhártya megléte bizonyítja, hanem egy átfogó háttér vizsgálat- mondja most az ezredes asszony, aki a rendőrség pszichológiai szolgálatának egyik vezetője. Aki külön hangsúlyozta, hogy a férfiak esetében fel sem merült ilyen kérdés.

A helyzet az, hogy hivatalosan csak az orvosi vizsgálat kötelező, de ez a férfiak számára is fennáll. Sok helyen ez az orvosi vizsgálat kiterjed a szűzhártya ellenőrzésére is. A vidéki rendőrségen ugyanis elterjedt nézet, hogy „nem akarunk kurvákat az egyenruhás testületben”. A szigorú iszlám felfogás ugyanis nagy jelentőséget tulajdonít a lányok érintetlenségének az esküvő napján. Indonéziában az iszlám mérsékelt irányzata a meghatározó, de külön vallási minisztérium működik, mely sok fontos kérdésben állást foglal. Ebben az ügyben eddig nem szólalt meg, és az egész kormányzat óvakodik attól, hogy egyértelműen fogalmazzon. A közvélemény és a tisztikar jelentős része ugyanis fontosnak tartja a szüzességi tesztet a huszonegyedik században is Indonéziában, ahol a felvételi vizsga fontos része a szűzhártya meglétének megállapítása.

Egyetlen törvény vagy rendelet sem mondja ki, hogy aki nem szűz, az nem lehet rendőrnő. Csak épp a felvételi zsűri oly kevés pontot ad a szüzességét már elvesztett jelentkezőnek, hogy annak esélye se lehet arra, hogy felöltse a rendőrei egyenruhát a világ legnépesebb muzulmán országában, Indonéziában.

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez