Könyvtár-lóval (négylábúval, nem harapóssal) az írástudatlanság ellen

Bár az utóbbi években jelentősen csökkent az írástudatlanok száma Indonéziában, Java egyik régiójában majdnem egy millióan vannak még ma is. A helyzeten lovával próbál javítani egy helyi férfi.

Az UNESCO adatai szerint 2004-ben 15,4 millió analfabéta élt Indonéziában. Ezt a számot hét év alatt sikerült 6,7 millióra csökkenteni. Ma Java középső részén 977.000-en nem tudnak olvasni.

Ridwan Sururi hivatásos lógondozó, a ló a hobbija, szenvedélye. Barátjával egyszer azon tanakodtak, hogyan segíthetnének kedves elfoglaltságukkal az embereknek. Sururi azt találta ki, hogy az első indonéz könyvtár-lóval (szó szerint Kudapustaka) járja a környéket. Pénzt nem kér a szolgáltatásért.

A Luna nevű ló hátára nem nyerget, hanem könyvekkel teli ládát szíjaz hetente háromszor. Bár eredetileg vadló volt, az állat békésen tűri a feladatot és a körülötte nyüzsgő gyerekeket.

Sururi a BBC cikkében azt is elmesélte, hogy a gyerekek főleg a képregényeket és meséket szeretik, a felnőtteknek viszont ismeretterjesztőkre volna inkább szükségük. Jól jönne némi támogatás, mert neki nincsenek könyvei, a mostaniakat is a barátjától kapta.

Kép: Ridwan Sururi és Luna (Europress/Getty Images)

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez