Ébren vagyok vagy álmodom? – így hatnak a varázsgombák

Az eddig sem volt titok, hogy a varázsgombának nevezett, pszilocibin tartalmú gombák egészen különleges állapotba hozzák agyunkat, és ezáltal érzékelésünket, gondolkodásunkat. Akik használták, sokszor úgy számoltak be róla, mint egyfajta álomszerű realitásról, amelyben eltávolodunk az ébrenlét szabályaitól. Egy új kutatás most be is bizonyította az eddig csupán önbevallás alapján feltételezett érzeteket.

A kutatásban tizenöt alany szerepelt, akik vagy pszilocibint vagy egyszerű placebót kaptak. Ezután MRI felvételeket készítettek az agyi aktivitásukról, és ennek segítségével feltérképezhették azt, hogy mi is történik a fejükben.

Az eredmények azt mutatták, hogy az anyag hatása alatt csökkent az agy úgynevezett magas szintű működése – ilyen a tudatosság, a döntéshozatal vagy a problémamegoldás. Ennek hatására a koordináció visszaesett és zavaros gondolkodás lépett fel. Eközben azonban az agy más, primitívebb régióinak aktivitása jelentősen felerősödött. Az emlékezetért és az érzelmekért felelős részek sokkal erősebb működést produkáltak.

Ezek az eredmények pedig egybevágnak azzal, amit az álomról tudunk. A varázsgombák hatása alatt hasonlóan működik az agyunk, mint éjszakánként, ez pedig óriási lehetőségeket rejt magában – elsősorban terápiás szempontból.

Az Imperial College London egyik professzora, a kísérlet vezetője, Dr. Robin Carhart-Harris elmondta, hogy a kísérletek közelebb visznek ahhoz, hogy a jövőben felhasználhassák gyógyításra a pszilocibint. Elképzelése szerint akár a depresszió is kezelhető lenne a varázsgombákkal, ugyanis azok segítenek feloldani a korábbi, pesszimista és begyepesedett gondolkodást. Nem ő az első, aki ezen a véleményen van, az ’50-es, ’60-as években óriási hullám indult el a pszichedelikumok terápiás használatával kapcsolatban, de a szerek illegális volta elnyomta a kibontakozás lehetőségét.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez