Izraelben gáz van

Összecsapások törtek ki szombat éjjel Tel-Avivban, az Izrael-szerte rendezett tízezres tüntetések egyikén, ahol a Benjamin Netanjahu miniszterelnök által sürgetett gázkitermelési üzlet ellen tiltakoztak civilek – közölte a helyi média.

“Megakadályozni a szagos trükköt”, “leállítani a gáz elrablását”, “a bal és a jobb együtt oszlatja fel a monopóliumot” táblákkal vonultak Tel-Avivban, Jeruzsálemben, Beér Séván és Haifán utcára a demonstrálók, majd összetűzésbe kerültek a rendőrséggel, amikor megpróbálták leállítani a forgalmat Tel-Aviv legforgalmasabb Jaalon autópályáján.

A rendőrök tíz tüntetőt őrizetbe vettek. A Háárec című újság vasárnapi száma szerint a tiltakozóknak ez az utolsó kísérlete volt a tervbe vett gázüzlet megakadályozására annak elfogadása előtt.

Az izraeli kormányfő az egyiptomiak gázvásárlási igényére, s ezért “biztonsági megfontolásokra” alapozza egy eddig Izrael történetében soha nem alkalmazott törvényi passzus bevetését, amelynek segítéségével a kartellezést tiltó gazdasági szabályozást figyelmen kívül hagyva az amerikai Noble Energy és a Jichák Csúva nevű helyi oligarcha irányítása alatt lévő izraeli Delek-csoport által vezetett konzorcium kezére adhatja Izrael gázkitermelését.

A kormányfő által szorgalmazott gázkoncesszió ellen tiltakozók szerint Egyiptom saját földgázmezőket talált és egyáltalán nem követeli Izraeltől a gázszállítást,
és ezért a biztonsági okokra hivatkozás alaptalan, és így a kartelltilalom megkerülése törvénytelen.

A gázügy miatt a múlt héten lemondott Arije Deri gazdasági miniszter, mert nem volt hajlandó a szabályozók ellenére a biztonsági okokra hivatkozva lehetővé tenni a gázüzletet, de megakadályozni sem kívánta azt.

Lemondása után a külügyi és a kommunikációs tárca mellé Benjamin Netanjahu kezébe került a gazdasági minisztérium vezetése is, és bejelentette, hogy ennek birtokában a lehető leghamarabb utat nyit a konzorcium gázkitermelése előtt.

Joszi Dorfman, a tüntetés egyik szervezője a Háárecnek azt mondta, hogy szerinte Netanjahu gázkitermelési üzlete “magán-monopóliumot hoz létre az izraeli népnek járó természeti forrásból.”
“A Földközi-tengeren talált gáz megváltoztathatná az életünket”- hangsúlyozta Mór Gilboa környezetvédő a Háárecnek. “Sok ezren vonultak az utcákra este az egész országban, mert az izraeli állam szégyentelenül ellopja polgáraitól az itt valaha talált legnagyobb természeti kincset” – tette hozzá.

A várhatóan hamarosan megszülető megállapodás szerint a Noble Energy és a Delek-konzorciumok kapják a Leviatánnak elnevezett, izraeli vizeken talált legnagyobb földgázmező kitermelési jogát, cserébe csökkentik részvételüket a már működő Tamar és a kisebb Tanin (krokodil) és Karis (cápa) nevű gázmezőkön.

A szakértők szerint a Leviatán 535 milliárd köbméter földgázt rejt, amely Izraelt a térség egyik földgázhatalmává teheti.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez