Késelés egy tel-avivi autóbuszon

Ismét egy késsel felszerelt merénylő kezdett ámokfutásba Tel-Avivban. Utoljára tavaly novemberben volt hasonló jellegű támadás a városban, de most nem katonák, hanem egy autóbusz utasai voltak az áldozatok.

Tíz embert sebesített meg az a palesztin támadó, aki konyhakéssel felszerelve, egy tel-avivi autóbuszon kezdett ámokfutásba. Az izraeli 10-es tévécsatorna szerint  a terrorakciót egy ciszjordániai palesztin hajtotta végre a Holonból Tel-Aviv belvárosába tartó járaton. A merénylő legelőször az ötvenöt éves sofőrre támadt, aki paprikaspray-vel próbált meg védekezni, és a dulakodás közben megállt az autóbusz. A palesztin támadó ezután fordult a jármű utasai ellen, majd miután végzett, leszállt a buszról és futásnak eredt. A Ynet című újság honlapja szerint  összesen tizenegy utas sérült meg, közülük öten súlyosan, három tel-avivi kórházban ápolják őket.

Azonban a busz mögött haladó mögött egy rabszállító jármű haladt. A rendőröknek feltűnt a furcsa cikcakkban haladó autóbusz. Miután a támadó leszállt a járműről és nem sokkal később az utasok is pánikszerűen menekültek, a rabszállító jármű fegyveres őrei üldözőbe vették a palesztin férfit. Egy közeli sikátorban esett csapdába a merénylő, akit aztán rendőrök lábon lőtték és foglyul ejtettek.

A rendőrség egyelőre vizsgálja, hogy a Palesztin Hatóság területéről, Túl-Karm városból származó huszonhárom éves merénylő miként jutott be Izraelbe, ahol illegálisan tartózkodott. Luba Samri, a tel-avivi rendőrség szóvivője, terrortámadásnak minősítette az esetet.  Egyetlen palesztin szervezet sem vállalta a felelősséget, a biztonsági források szerint egy saját elhatározásából támadó, “magányos farkas” követte el az akciót. Ugyanakkor a Hamász üdvözölte a terrorista akciót, amelyet „hősies és bátor tettnek” minősített. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök pedig a Palesztin Hatóságokat és Mahmúd Abbász politikáját vádolta a támadással.

Az utóbbi hónapokban – a palesztin-izraeli béketárgyalások tavaszi összeomlása, majd a nyári gázai hadművelet óta – nőtt a feszültség a palesztinok és Izrael között, az általában egyedül, saját elhatározásukból támadó palesztinok számos merényletet hajtottak végre, elsősorban Jeruzsálemben.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez