Fegyveres támadás Jeruzsálemnél

Ketten megsebesültek, a merénylőt pedig lelőtték egy fegyveres támadás során Izraelben. Az izraeli hatóságok szerint a Hamász radikális iszlamista palesztin szervezethez tartozó palesztin férfi szervezte be a merénylet végrehajtóit, majd ő biztosította a fegyvereket a gyilkossághoz.

Egy civil közepesen, egy katonai személy pedig könnyebben megsebesült csütörtök délelőtt egy Jeruzsálem melletti fegyveres merényletben, amelynek elkövetőjét a helyszínen agyonlőtték – közölte a helyi média. A Jeruzsálemtől északra lévő Hizme nevű útellenőrző pontnál egy palesztin fegyveres kiszállt autójából, majd tüzet nyitott egy ott szolgáló húszéves katonára, és eltalált egy negyvenhét éves palesztin civilt is.

Az ellenőrző pontnál szolgálatot teljesítő katonák a merénylőt agyonlőtték. A sebesülteket elsősegély nyújtása után a jeruzsálemi Hadassza kórházba szállították. Szintén csütörtökön az izraeli hadsereg felrobbantotta egy két hónappal ezelőtti fegyveres merénylet irányítójának otthonát Nabluszban. Radzsib Ahmed Muhmad Alívi egy házaspár agyonlövését szervezte meg a hatóságok szerint.

Az izraeli hatóságok szerint a Hamász radikális iszlamista palesztin szervezethez tartozó palesztin férfi szervezte be a merénylet végrehajtóit, majd ő biztosította a fegyvereket a gyilkossághoz. A fegyveresek a merénylet során egy elhaladó autóból lelőtték Ciszjordániában a harmincas éveikben járó izraeli Henkin házaspárt, miközben az áldozatok négy gyereke a hátsó ülésen utazott.

Az elmúlt két hónapban szinte napi rendszerességgel ismétlődnek Izraelben és a palesztin területeken hasonló támadások, valamint az összetűzések az izraeli rendfenntartókkal.

A támadások kiváltó oka a palesztin hivatalos és közösségi médiában megjelent feltételezés volt, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a látogatási rendet Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén. Izrael szerint az erőszakcselekményeket palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják, míg palesztin források szerint a támadások hátterében az elkeseredettség áll, hogy elveszni látják a reményt az önálló palesztin állam létrejöttére.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez