Egy válság vége – Izrael visszavonja a biztonsági kapukat a Templom-hegyről

A palesztinok ünnepelni kezdtek, amikor hírt kaptak Netanjahu miniszterelnök döntéséről. Az izraeli kormányfő azt követően határozott így, hogy megbeszélést folytatott II. Abdullahhal, Jordánia uralkodójával.

Jordánia a szent hely őrzője. A Templom-hegy mind a zsidó, mind a keresztény, mind pedig az iszlám hit számára szent helynek számít. Július 14-én három palesztin fiatal megtámadta az izraeli rendőröket. Két rendőrt megöltek és egy harmadikat súlyosan megsebesítettek. Erre hivatkozva telepítette Izrael a biztonsági kapukat a szent hely bejáratához.

Jeruzsálem főmuftija és nyomában a hithű muzulmánok elutasították ezt a megoldást és tiltakozó mozgalmat hirdettek. Az izraeli rendőrök átmenetileg még magát a főmuftit is őrizetbe vették. Öten a tiltakozó palesztinok közül meghaltak a tiltakozó felvonulások során és sokan megsebesültek. Ciszjordániában egy palesztin fiatal késsel támadt egy zsidó telepes családra: három embert megölt és egy negyediket súlyosan megsebesített. Tettét az al-Aksza mecset körüli viszállyal magyarázta.

Izrael ammáni nagykövetségét is késsel támadta meg két fiatalember. Az izraeli biztonsági őr mindkettőjüket megölte, de ő maga is megsebesült. Emiatt kisebb diplomáciai válság alakult ki Izrael és Jordánia között. Végül Netanjahu miniszterelnök és Abdullah király megállapodott a biztonsági kapuk visszavonásáról.

Izrael más módon gondoskodik a biztonságról – hangsúlyozza a miniszterelnöki hivatal közleménye Jeruzsálemben. Ahol az ünneplő palesztinok tűzijátékot rendeztek, mert győzelemként könyvelték el a biztonsági kapuk visszavonását. Az izraeli rendőrség közbelépett és hanggránátokkal feloszlatta a palesztin örömünnepet a Templom-hegy körül. Ezzel elhárult az intifáda veszélye, pedig néhány palesztin vezető azzal fenyegetőzött, hogy általános felkelést hirdet Izrael ellen a biztonsági kapuk miatt. Most a kedélyek megnyugodhatnak, hiszen a hithű muzulmánok nyugodtan imádkozhatnak az al-Aksza mecsetben azon a Templom-hegyen, melyet mind a zsidó, mind a keresztény, mind pedig az iszlám szent helynek tekint Jeruzsálemben.

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez