Főmufti fogságban – lövöldözés a Templom-hegyen Jeruzsálemben

Három palesztin fiatalember rátámadt az izraeli rendőrökre az oroszlános kapunál Jeruzsálem óvárosában. Két rendőrt megöltek és egy harmadikat megsebesítettek. Az izraeli rendőrség szóvivője közölte: mindkét meggyilkolt izraeli rendőr a drúz kisebbséghez tartozott. A három palesztin támadót megölték.

A Hamász dicsőíti a támadást, míg a palesztin kormány elítélte azt. Netanjahu miniszterelnök elrendelte a Templom-hegy lezárását vasárnapig. 2000 óta most először fordult elő, hogy a hithű muzulmánok nem imádkozhattak az Al-Aksza mecsetben pénteken.

Ez ellen tiltakozott Jeruzsálem főmuftija, aki a városba hívta a hithű muzulmánokat a pénteki imára az izraeli tilalom ellenére. Mohammed Husszein főmuftit emiatt őrizetbe vették. Később Netanjahu miniszterelnök utasítására szabadon engedték. Izrael közbiztonsági minisztere a lövöldözés hírére a helyszínre ment és rendkívül súlyosnak minősítette az incidenst. Ugyanakkor mind Netanjahu miniszterelnök, mind pedig Mahmud Abbász palesztin elnök nyugalomra szólított fel.

Jeruzsálem óvárosa ugyanis szimbolikus hely mind a zsidó, mind a muzulmán, mind pedig a keresztény vallás számára. A legkisebb szikra is vallási, illetve nemzeti összecsapáshoz vezethet a zsidók és arabok között. Nem beszélve arról, hogy az egész muzulmán világ számára szimbolikus helyről van szó, hiszen Mohamed próféta innen távozott a mennybe. Jeruzsálem óvárosának őrizetét megerősítették azt követően, hogy palesztin fiatalok megöltek két izraeli rendőrt, mielőtt őket is likvidálták a Templom-hegyen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez