Elindult a sábeszbusz

Shabus néven indítottak szombati járatot izraeli aktivisták, akiknek elegük lett abból, hogy az országban az ünnepnapon nincs tömegközlekedés a városokban. Alig pár napja tart a kezdeményezés, de már most komoly népszerűségnek örvend.

Az egész mozgalom akkor kezdődött, amikor Jisrael Katz, az izraeli kormány közlekedésügyi minisztere egy fényképet rakott ki a Facebook adatlapjára, amin éppen kirándult: „Buszok és tüntetések nélkül”. Ez kiverte a biztosítékot a szombati tömegközlekedést támogatók körében, akik először az interneten bírálták és támadták a miniszter – aki ezzel párhuzamosan marxistáknak és baloldali anarchistáknak nevezte a mozgalom tagjait – és áprilisban tüntetéseket tartottak a miniszter háza előtt. Azóta az interneten, a közösségi oldalakon, de már a Knesszetben is folyamatos a vita arról, hogy legyenek-e buszjáratok szombaton vagy nem.

A támogatók szerint a szombati tömegközlekedésre azért van szükség, mert Izraelben élnek szegény családok, akiknek nincsen személygépkocsijuk, s így nem tudnak sehova elmenni pihenni, vagy szórakozni. A másik ok pedig, hogy elsősorban „zöld buszokat” indítanának útnak, ami csökkentené a környezetszennyezést a városokban. Végül 12 jeruzsálemi aktivista megunta a vitát és bejelentette: saját buszjáratot indítanak. Május 1-én éjjel startolt a „Shabusnak” nevezett járat, ami hivatalosan „szövetkezeti buszként” van számon tartva , így nem ütközik törvénybe a buszjárat üzemeltetése.

Az aktivisták egy internetes oldalt hoztak létre, ahol bárki 50 sékelért ( kb. 3500 forintért) éves tagságot vehet – akár az egész családja számára – a Shabusra. Alig egy hét leforgása alatt 111 000 sékel (kb. 7,5 milió forint) gyűlt össze és regisztrált tagok száma meghaladta az 500 főt. Az itt dolgozó operátorok – mind hallgatók az informatikai egyetemekről – egy applikációt is létrehoztak, amelyen keresztül be lehet fizetni az út árát. Azoknak pedig, akiknek nincs internet hozzáférésük, vagy nem tudják használni, azok telefonon keresztül „rendelik meg” a buszt, sőt még egy kártyát is kiállítanak számukra.

A Shabus minibuszokat egy palesztin autóbusz vállalattól bérlik Kelet-Jeruzsálemben. Elsősorban a szórakozóhelyekhez, múzeumokhoz, mozikhoz mennek a járatok, de szükség esetében a kórházaknál, az idősek otthonánál, és a rendőrségnél is megállnak. Ez utóbbiakkal kapcsolatban aktivisták egy teljesen külön járatot terveznek indítani, főleg az idősek és a szegény betegek számára.

Egyelőre a Shabus csak péntek éjjel, szombat hajnalban és reggel, majd pedig a sötétedés után közlekedik Jeruzsálem belső részeiben. Ugyanakkor a mozgalom tagjai bíznak abban, hogy idővel napközben is indíthatnak járatokat nemcsak a külvárosokba, hanem a környező településekre. A kezdeményezés nem maradt meg Jeruzsálemen belül: már Tel Avivban, Kfae Sababan és Modinban szintén jöttek létre csoportok, akik a Shabus helyi változatát akarják útnak indítani.

„Ahhoz, hogy igazán nyereséges legyen a kezdeményezés, legalább 1000-szer kell fordulnia a busznak” – nyilatkozta az al-Monitornak az egyik aktivista Jannai, aki bízik abban, hogy hamarosan a Shabus lesz az egyik legfontosabb járat az egész országban. Ugyanakkor még mindig tartanak az ultraortodox zsidóktól: habár a hászidok egyelőre nem tiltakoztak a járat ellen, de az aktivisták szerint bármikor bojkottálhatják a Shabust, mert megszegi a tóra egyik legfontosabb előírását, vagyis a szombati pihenést.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez