Vita előtt – Trump kész elismerni Jeruzsálemet Izrael fővárosának

Netanjahu izraeli miniszterelnök a Trump toronyban találkozott a republikánus jelölttel. A tanácskozásról nem szivárgott ki semmi, de a republikánus párt közzétette: ha Trump kerül a Fehér Házba, akkor az USA elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

A washingtoni kongresszus erről már régen döntött, de az elnökök egymás után megvétózták Jeruzsálem hivatalos elismerését, nehogy kiváltsák a muzulmán világ haragját. Izrael csapatai 1967-ben foglalták el Jeruzsálem arab negyedeit. Ezt követően egyesítették a várost, mely Izrael állam fővárosa lett. Csakhogy Jeruzsálem az araboknak és a többi muzulmánnak is szent város, ezért a legtöbb ország habozik elismerni fővárosként Jeruzsálemet. A nagykövetségek általában Tel-Avivban vannak – emlékeztetett a Russia Today.

Netanjahu miniszterelnök New Yorkban találkozott Hillary Clinton demokrata jelölttel is. Clinton is megerősítette: Izraelt az USA stratégiai partnernek tekinti. Netanjahu-nak hagyományosan jobb a kapcsolata a republikánusokkal. Izraelben felróják Obamának és Hillary Clintonnak, hogy az USA nem indított preventív támadást Irán ellen. Mind Hillary Clinton, mind Donald Trump az első nagy vitára készül, mely eldöntheti kettejük küzdelmét. Jelenleg holtverseny van közöttük, így minden apróság számíthat, amikor Hillary Clinton és Donald Trump a nyilvánosság előtt szembekerül egymással.

Kép: flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez