Gyalázatos állapotok a sarmi reptéren – csoda, hogy eddig nem robbant fel semmi

Úgy tűnik, nem volt szoros a biztonság a sarm es-sejki reptéren, ahonnét október utolsó napjának reggelén felszállt a Sínai félszigeten lezuhant orosz gép. Amelyen az egyik, egyre erősebb feltételezés szerint egy bomba robbanhatott.

A kulcsszerepet játszó csomagátvilágító gyakran nem működött, az ételt szállító és a gépeket kerozinnal feltankoló embereket pedig nem nagyon ellenőrizték. Ezt a reptér dolgozói mesélték az AP hírügynökségnek – van köztük olyan is, aki már évtizedek óta szolgál ott.

Azt mondják, sokszor értesítették a feletteseiket arról, hogy a 10 éves szkenner gyakran elromlik, de hiába: a berendezést nem cserélték le. És amikor működött, akkor is csak minden sokadik csomagnál vetették be. A névtelenséget kérő dolgozók, szám szerint heten, arról is beszámoltak, hogy 10 euró kenőpénz csodákat tett: az alulfizetett alkalmazottak ennyiért már behunyták a szemüket. “El sem tudom mondani, hányszor találtam drogokkal vagy fegyverekkel teli, átengedett csomagokat” – mondja az egyik, biztonságért felelős nyilatkozó.

A sarmi reptéren két csomagátvilágító működik: egy, amikor az utas belép a reptérre, és egy másik, mielőtt felszállna a gépre. Esetünkben az első volt gyakran rossz, vagyis az, ami a feladott poggyászok egyetlen átvilágítását végezte. Az gyakorlatilag mindegy is, hogy miért: a beszélő alkalmazottak szerint azért, mert nem okosan használták, gyakran kihúzták, hogy áramot takarítsanak meg vele vagy pihentessék a gépet.

A szkenner gyakorlatilag csak akkor működött jól, ha biztonsági ellenőrzés volt a reptéren. A lényeg a látszat, a biztonságért felelős alkalmazottak azért imádkoztak, hogy naponta legyen ilyen, az ellenőrzések előtt ugyanis hirtelen minden műszaki hibát kijavíttatott a menedzsment.

Az egyiptomi hatóságok egyébként most kikérdeznek mindenkit, aki a reptéren dolgozott bármilyen minőségben is a múlt szombaton, többeket megfigyelés alatt is tartanak – tudta meg az AP a sarmi reptér vezetőitől és alkalmazottaitól. Akik arról is beszámoltak, hogy az ellenőrzés sok kívánni valót hagyott maga után ott is, ahol a fedélzetre kerülő étel és az üzemanyag bejutott a létesítmény területére. Sok járatra a helyi szállodák szállították az ételt, és ezek alkalmozattai vitték is fel a tálcákat a gépekre.

Őket gyakran átkutatás nélkül engedték be kisteherautóikkal együtt az őrök, mert ismerték őket. Vagy mert kaptak néhány adag ételt, annak fejében, hogy formaságokkal nem lassítják le a bepakolást. “Nem kutatod át a barátodat vagy annak a barátját. Az faragatlanság volna” – mondja az egyik nyilatkozó.

Az egyiptomi idegenforgalmi minisztérium egyik nyugalmazott munkatársa, Magdy Salim szerint a reptéri biztonságiak az egész országban gyakran szegik meg az előírásokat barátaik vagy kollégáik kedvéért, vagy a tisztelet jeleként olyan emberek iránt, akik elegánsan öltöztek vagy menő kocsiból szállnak ki. Egyiptomban gyenge vagy nem eléggé hatékony a reptéri biztonság – mondja.

Az egyiptomi légiközlekedési minisztérium nem reagált a sarmi reptér alkalmazottjainak állításaira. Szíszi elnök viszont arról számolt be, hogy 10 hónappal ezelőtt a britek küldtek egy biztonsági csapatot, amely az egyiptomiakkal együtt ellenőrizte a repteret, és elégedettek voltak az eredménnyel. A brit közlkedési minisztérium az AP kérdésére nem mondta el, hogy mit találtak és mit nem akkor, de a BBC megtudta, hogy nem volt hatékony a feladott csomagok átvilágítása, és ezért a britek bevezették, hogy ők is szkennelik a bőröndöket, mielőtt azok felkerülnének a brit járatokra.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez