Menekülnek a kurdok elől az Iszlám Állam harcosai Szindzsárnál

A kurd önvédelmi erők (pesmergák) átvették az ellenőrzést az észak-iraki Szindzsár központja felett, és elűzték onnan az Iszlám Állam dzsihádista szervezet harcosait – közölték szemtanúk.

A dzsihádisták által tavaly augusztusban elfoglalt város felszabadítására a kurd harcosok csütörtökön indítottak szárazföldi offenzívát, amelyet a Washington vezette nemzetközi katonai szövetség légicsapásokkal támogat.

Az összecsapások során leromboltak számos házat és üzletet. Az utcákon megrongálódott autókat, néhány ház falán az Iszlám Állam feliratot lehet látni – számoltak be róla szemtanúk.

A harcokban a pesmergák mintegy 7500 harcosa, valamint a jazidi keresztény kisebbség tagjai is részt vesznek. Utóbbi közösség ősi lakhelyének számított Szindzsár, ám az őket eretnekeknek tartó dzsihadisták elűzték őket a településről.

A kurd regionális biztonsági tanács Twitter-üzenetében közölte, hogy a szíriai határ közelében található Szindzsárba “minden irányból” behatoló pesmergák visszafoglaltak számos stratégiai jelentőségű létesítményt, az Iszlám Állam harcosai pedig “menekülnek” a városból.

Kép: Pesmergák (Wikipedia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez