Több mint 100 éve nem találtak akkora gyémántot, mint most Botswanában

A több mint ezer karátos drágakő a világ második legnagyobb gyémántja – közölte a Lucara Diamond cég.

A rendkívül ritka és értékes drágakövet Botswanában találták meg, a Karowe bányában, amit a kanadai Lucara Diamond üzemeltet. A hatalmas drágakövet egy direkt erre a célra kifejlesztett röntgenkészülékkel fedezték fel.  A bányászati cég vezetője, William Lamb közleményben tudatta, hogy a gyémánt 1111 karátos, pontos mérete pedig 65x56x40 milliméter. Ekkora gyémántot több mint 100 éve nem bányásztak ki. Nála csak a brit koronaékszerek között számon tartott Cullinan gyémánt nagyobb, amelyet 1905-ben fedeztek fel, és csiszolt állapotban 3106 karátos.

A most megtalált hatalmas drágakő értékéről még senki sem nyilatkozott. Szakértők is jelezték, hogy jelenleg lehetetlen megmondani, mennyit is érhet, mivel előbb részletesen át kell vizsgálni és el kell dönteni azt is, hogy darabokra vágják, vagy egyben csiszolják meg.

A karowei bányában egyébként már korábban is bukkantak hatalmas gyémántokra. Júliusban egy 341. 9 karátos pink gyémántot hoztak felszínre, amely később több mint 20 millió dollárért kelt el.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez