Kelet-Európa felé nyitna a volt brit gyarmat

A két ország közötti együttműködési lehetőségek tanulmányozása, valamint kétoldalú kapcsolatok kiépítése céljából látogatott a héten hazánkba Duma Boko, Botswana vezető ellenzéki politikusa és az Umbrella for Democratic Change nevű koalíció köztársasági-elnökjelöltje. A civilben ügyvédi irodát működtető képviselő csütörtök délután a Magyar Afrika Társaság székházába látogatott és a szervezet elnökével, Balogh Sándorral egyeztetett.

Ugyan már többször tervezte, de mégis életében most először jutott el hazánkba Duma Boko botswanai parlamenti képviselő, aki miután jogi diplomát szerzett a gaboronei egyetemen, a világ egyik legjobb felsőoktatási intézményének számító Harvardon folytatta tanulmányait. Az Egyesült Államokból hazatérve politikai karrierbe kezdett és évek fárasztó munkájával megalapította az Umbrella for Democratic Change koalíciót, amely végre reális alternatívát nyújthat a választóknak a hosszú ideje kormányon lévő Botswanai Demokratikus Párttal (Botswana Democratic Party) szemben. A demokratikus átszerveződésért küzdő párttömörülés támogatottsága folyamatosan nő a valamivel kevesebb, mint 2,5 milliós országban, így Duma Boko és szervezete reális eséllyel pályázik a hatalomra a 2019-ben tartandó, következő választásokon.

Az agilis politikus a még addig hátralévő négy év ellenére sem tétlenkedik, hanem igyekszik szélesíteni országa kétoldalú, nemzetközi kapcsolatait. Elmondása szerint Botswana és Magyarország együttműködésében hatalmas potenciált lát, hiszen a két állam kölcsönösen egyfajta kaput és kikötőt képezhet a másik termékei, szakemberei, szolgáltatásai számára. A tengerparttal nem rendelkező ország óriási gazdasági és kulturális lehetőséggel bír, hiszen néhány éve már a világ vezető ékszergyémánt termelő államaként tartják számon.

Az ipari szektor mellett a közös kulturális és oktatási projektek előtt is nagy jövő áll, hiszen Botswana, mint korábbi brit gyarmat, eddig kevésbé volt ismert terep Közép és Kelet-Európában. Most viszont eljött az idő, hogy a Magyarországnál több mint hatszor nagyobb állam ebbe az irányba is nyisson. Remélhetőleg a Magyar Afrika Társasággal együttműködve – mondta végül Duma Boko, akit Budapest szépségei közül az országház épülete és a várost kettészelő Duna varázsolt el leginkább.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez