Hazaérkeztek a magyar orvosnők Kongóból

Az Afrikai-Magyar Egyesület önkéntes orvosai egy hónap alatt több mint háromezer felnőttet és gyermeket gyógyítottak meg egy kongói menekülttáborban. Közülük ketten – Juhász Ágnes zirci gyermekorvos és Juhász Györgyi szentendrei mentőorvos – szerda délután érkeztek meg Ferihegyre, ahol rögtönzött sajtótájékoztatót tartottak hősies és megrázó munkájukról.

Előttük egy héttel érkezett haza Kurpé László hatvani háziorvos, akivel együtt a Kelet-Kongóban fekvő kiwanjai menekülttáborban segítettek a gyermekeken, időseken, betegeken.

Mint a repülőtéren elmondták, sokat segítettek nekik a helyszínen állomásozó ENSZ-katonák, akik egy romos kőépületet pár óra alatt klinikává alakítottak, és ők biztosították a védelmüket is. Egyszerre folyt az orvosi vizsgálat szinte éjjel-nappal 4 asztalnál, ugyanis a munkába beszállt még egy ott dolgozó indiai önkéntes orvos is. A táborban tízezer ember él egészségügyi ellátás nélkül, szakember és eszközhiány miatt.

Mobil klinikát is működtettek, hogy a közeli falvak kis lakóin is segítsenek. A gyerekek között sok a férges, lázas, alultáplált. A nagy szegénységben élő betegek szinte széttaposták egymást az ajtóban, mert mindenki be akart jutni az orvosokhoz. Olykor katonák tartották fenn a rendet. A Háború Gyermekei Segélyakció keretében magyarországi egyéni és céges adományozók támogatása révén tudtak segíteni a harcok következtében nincstelenné vált családokon és menekült gyermekeken.

Az orvosi misszió 260 kiló egészségügyi felszerelést vitt magával, köszönhetően az Egészségügyi Minisztérium és az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet gyors segítségének – hangzott el a reptéren tartott röpke tájékoztatón, amelynek Vujity Trvtko, az egyesület munkatársa volt a moderátora.

Vujity Trvtko, aki évek óta szívén viseli az Afrikában embertelen körülmények között élők sorsát, példaképeknek és hősöknek nevezte a szerencsésen hazaért utazókat. Hozzátette, az általuk összegyűjtött adományok soha nem vesznek el kézen-közön, hanem az odaszállítás után rögtön felhasználhatják azokat a helyszínen a rászorultak.

Amint Juhász Ágnes zirci gyermekorvos elmondta, nem először utaztak el több ezer kilométerre, hogy segítsenek a rászorultakon. Ott voltak már a távol-keleti cunami sérültjeinek ellátásánál is. Bár ez a misszió még nehezebb volt, mint a cunami sérültjeit gyógyítani, újra visszamenne – tette hozzá Juhász Ágnes – aki egyébként csak névrokona a kollégájának -, de erre nehéz időt szakítania, hiszen itthon is bőven akad orvosi munkája, és a családja is visszavárta már.

"Szeretnénk áprilisban elindítani második orvosi missziónkat, valamint odaszállítani és elosztani a már összegyűlt 20 tonna ruhafélét a helyszínen dolgozó magyar koordinátor segítségével. Az eddig összegyűlt magyarországi pénzadományból pedig élelmiszert és a túléléshez szükséges más alapvető használati eszközöket akarunk vásárolni" – mondta Balogh Sándor, az Afrikai-Magyar Egyesület elnöke.

Ismét keresnek önkéntes orvosokat – erről részletek a

www.ahu.hu

weboldalon olvashatók. Továbbra is nagy szükségük van a Kongóban élőknek gyógyszerekre – elsősorban antibiotikumokra, fájdalomcsillapítókra, rühesség elleni szerre, multivitaminra, hüvelygomba elleni folyadékra, szemcseppekre – és más adományokra – amint az a weblapról is kiderül.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez