Bye-bye gringó! – a mexikóiak visszamennek Mexikóba

Egy új felmérés szerint több mexikói hagyja el az Egyesült Államokat, mint amennyi érkezik.

A Pew Research Center adatai szerint komoly csökkenés figyelhető meg az Egyesült Államokban élő mexikói bevándorlók számában. Míg 2007-ben még majdnem 13 millióan próbálták megtalálni az amerikai álmot, ez a szám 2014-re már 11,7 millióra csökkent.

A legtöbben önszántukból hagyták el az országot és 61%-uk azt nyilatkozta, hogy elsősorban azért tértek vissza hazájukba, hogy együtt lehessenek családjukkal. Csupán 14%-uk nevezte meg a kitoloncolást, mint okot az Egyesült Államok elhagyására.

Sokan pedig azt mondták, hogy a gazdasági válság kényszerítette haza őket, hiszen egyszerűen nem találni munkát Amerikában, így számukra nincs is értelme tovább maradni.

Arra, hogy a migráció nem egyirányú utca, hogy a küldő területeken  fejlődő gazdaság visszavonzza az elszármazottakat  sok egyéb példa is mutatkozik. A nemzet statisztikák az elmúlt évben már azt mutatták, hogy négyezerrel több török hagyta el Németországot, mint ahányan érkeztek,  sőt az elmúlt években  külföldre menekült szomáliak tízezrével térnek vissza hazájukba, most, hogy kezd normalizálódni a helyzet.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez