Elnézték a zászlót, rossz konzulátus elé mentek tüntetni

A török szélsőjobboldalhoz – úgy látszik – nem az értelmiség krémje csatlakozik. Rövid időn belül harmadszor sikerült nagyon csúnyán blamálniuk magukat, mert félrenéztek valamit. Most egy zászlót.

Az isztambuli orosz konzulátus az Istiklkal utca 20-ban van. Ide szeretett volna vonulni (- és balhézni) a török szélsőjobboldal,  a Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP) néhány aktivistája. Vittek magukkal a biztonság kedvéért tojásokat is. A tiltakozás oka az volt, hogy orosz bombázók Szíriában a türkmén kisebbséghez tartozó civileket (is) bombáztak.

A zászlót viszont benézték. Az orosz helyett az – ugyanabban az utcában található – holland konzulátus előtt kezdtek el hőbörögni, és azt dobálták meg. A meglehetősen meglepődött holland diplomaták ki is twittelték, hogy elsőre nem értették, mi ez a csődület, és miért kiabálnak nekik oroszellenes jelszavakat. Valószínűleg a zászlók hasonlósága – mindkettőn a kék, a fehér és a vörös szín jelenik meg – zavarta meg török nacionalistákat. (A színek hasonlósága egyébként nem véletlen, a Hollandiában tanult Nagy Péter cár a holland kereskedelmi lobogóról vette országa új trikolórjának színeit -csak megkeverte őket.)

Nem ez az első blamázs, amit az MHP aktivistái okoznak – nemrég Kínát vádolták az ujgur kisebbség elleni támadásokkal, és ezért jól megvertek egy Isztambulban békésen sétálgató koreai csoportot.

Azelőtt pedig, amikor éppen a kurdokra haragudtak, saját pártjuk egyik tagját nézték kurdnak, és – hiába bizonygatta, hogy török nacionalista – jól helybenhagyták.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez