Belzebub, a Krokodil és Gucci Grace

62 millió dollárt költött eddig Nicholas van Hoogstraten- Belzebub küldöttje a Földön!- arra, hogy a 49 éves Grace Mugabe 90 éves férje utóda lehessen az elnöki székben. Robert Mugabe a függetlenség kikiáltása óta /1980/ vaskézzel vezeti Zimbabwét.

Áruló, őrült és korrupt – vádolta meg vetélytársát az elnök neje, aki gépírónőként kezdte karrierjét az elnöki hivatalban. A vetélytárs, aki Zimbabwe alelnöke volt és Mugabe hűséges fegyvertársa, repült a hatalomból. Mugabe átszervezte az egész kormányzatot: mindenkit kitett onnan, aki akadályozhatná, hogy neje legyen az utóda az ország élén. Az elnök februárban már 91 éves lesz, és súlyosan beteg. Asszonya csak 49 és ragyogóan egészséges. Szeretője a korábbi pénzügyminiszter, aki oly eredményesen ügyködött, hogy a pénzügyi csőd miatt megszűnt az ország pénze.
Felvirradt viszont a szerencselovagok napja. Nicholas van Hoogstraaten brit “üzletember”, aki lelövette vetélytársát Angliában. A bíró ezért Belzebub küldöttjének nevezte. Nem várta meg az ítéletet: Zimbabwéba menekült, ahol ma már ő az egyik legnagyobb földbirtokos. Annak ellenére, hogy fehér. Mugabe elnök ugyanis elrendelte: a fehérek földjeit meg kell kapnia a fekete többségnek. Ez meg is történt. Össze is omlott Zimbabwe korábban virágzó mezőgazdasága. Ekkor szerzett földeket és ingatlanokat az afrikai országban a kétes hírű brit bankár a Mugabe család segítségével.

De nem is ez az igazán nagy üzlet. A gyémántcsempészet az, amely igazában összeköti a gyanús üzletembert Grace Mugabéval, az elnök ambiciózus nejével. Eddig állítólag már több mint 750 millió dollár értékben csempésztek ki gyémántot Dubajba, Indiába és Kínába. Hol volt a vámhatóság és a Zimbabwéban mindenható titkosrendőrség? A brit vállalkozó zsebében. Lepaktált Mugabe elnök törzsi fegyveres alakulatának fejével, a Krokodillal. Legkevesebb 25 ezer embert tett el láb alól Mugabe parancsára. Most ő a First Lady fő támogatója, és az ország alelnöke.

Így senki sem lepődött meg, amikor Grace Mugabe egy 300 ezer dolláros gyémánt fejdísszel jelent meg egyszer a nyilvánosság előtt. A First Lady szereti a szép és drága dolgokat: idén már 33 pár Ferragamo és 32 pár Gucci cipőt vásárolt. Természetesen nem az interneten, hanem Londonban, Párizsban vagy éppen New Yorkban. Gucci Grace- nek csúfolják Zimbabwéban, ahol a lakosság döntő többsége a szegénységi küszöb alatt él. Grace Mugabét a brit gengszter bankár pénzeli. Először is ott van a közös gyémántüzlet. Másodsorban a földek és a szépszámú ingatlan, melyeket mind a titkosrendőrség őriz. Harmadszor ott az ország legnagyobb hőerőműve, amely Zimbabwe elektromos energiájának nagy részét szolgáltatja. A brit “üzletembernek” már van benne egy kis részesedése, de ezt szeretné felemelni. Az állandó áramhiány miatt az elektromos energia aranyat ér Zimbabwéban.

Így tehát a látszat szerint semmi sem akadályozhatja meg, hogy Grace Mugabe örökölje a férje szerepét, és Zimbabwe választott diktátora legyen. Csakhogy a nők szerepe Afrikának e vidékén hagyományosan az, hogy szépek és befolyásosak lehetnek, de hatalmasok nem. Ezért a brit gengszter-bankár komoly kockázatot vállal, amikor Grace Mugabe-t támogatja az utódlási harcban, ami azonnal megindul, amint az asszony 90 éves férje örökre lehunyja szemét. Zimbabwéban az elit már többször igazolta: az ország irányításához ugyan nem ért, de a hatalmi harcokban felülmúlhatatlanul ravasz és ügyes.

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez