Majdnem 500 forint egy szál gyertya – Ötödik napja nincs áram a Krímben

„Jaj, de jó! Legalább sétálunk!” – örültek néhányan a Krím-félszigeten, miután Dél-Ukrajnában ismeretlenek megrongálták a területet ellátó elektromos vezetékek tartóoszlopait a hétvégén. Ma már senki nem örül, de a többség még türelmes.

Ha mások nem is, a gyertyaöntők és a generátorértékesítők jól járnak a hiányos áramszolgáltatással. A gyertyák háromszor-négyszer (körülbelül 450 forintért), a generátorok 2 és félszer drágábban (körülbelül 200.000 forintért) szerezhetőek be ma, mint egy hete a Krím-félszigeten. Az Oroszország által tavaly tavasszal elcsatolt területen körülbelül 1 millió 800.000 ember él áram nélkül már napok óta. A megrongált elektromos vezetékek az ellátás 70 százalékát biztosították.

Egészen pontosan naponta kétszer van áram, reggel három óra hosszat és este. Igaz, nem mindenhol. A gyerekek a héten nem mennek iskolába. A közlekedés is komoly akadályokba ütközik: nem járnak a trolibuszok, a lámpák helyett rendőrök irányítják a forgalmat – számolt be a híres orosz blogger, Ilja Varlamov.

A közvilágítás hiánya miatt este szinte teljesen kihaltak a települések utcái. Azért sem mernek kimenni az emberek, nehogy a sötétben felbátorodó tolvajok áldozataivá váljanak. Mindeközben egyre több a baleset a kivilágítatlan helyeken, viszont áram hiányában a telefonos segítségkérés is problémás. Ha a sérültet valahogy mégis elviszik a kórházba, nem feltétlenül kap ott megfelelő ellátást. A helyzet akár életveszélyessé is válhat – panaszkodott az áramszünet egészségüggyel kapcsolatos hatásaira az egyik helyi jogvédő, Olga Szkripnyik a Szabad Európa Rádiónak.

Az ellenzéki orosz televízió, a Dozsgy beszámolója szerint a vízellátás korlátozásával is nehezedik a krímiek élete. Naponta csak néhány órán át van víz, de változó időpontokban. Az internetszolgáltatás is akadozik, a mobilszolgáltatás pedig szinte teljesen szünetel. Szimferopolban a többemeletes házakban a lifteket leállították.

Hogy pontosan meddig tartanak az áldatlan állapotok, egyelőre senki nem tudja. Mindenesetre a Szabad Európa Rádió tudósításából az derül ki, hogy egyelőre türelmes a lakosság.

Az Energia Politikai Intézet igazgatója, Vlagyimir Milov a Dozsgy kérdésre elmondta: akár tíz évig is eltarthat, míg Oroszország teljesen függetleníti a Krímet az ukrán energiaellátóktól. A félsziget miniszterelnöke, Szergej Akszjonov legkésőbb december 22-ig ígéri az áramszolgáltatás helyreállítását. Akkorra készül el ugyanis az oroszországi energiahíd első szárnya a Kercsi-szoroson keresztül.

Az áramszünet egyébként nem tesz jót az ukrán áramszolgáltatónak, az Ukrenergónak sem. Már érzik a krími területek miatti kiesést – tájékoztatta az ukrán Energia Intézet szakértője, Jurij Korolcsuk a Szabad Európa Rádiót. Az ukrán energiaügyi miniszter, Volodimir Demcsisin információi szerint körülbelül 300 millió hrivnyát (több mint 3 milliárd forint) termelt nekik a krími áramszolgáltatás az elmúlt tíz hónapban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez