Felturbózott MIG-31-es vadászgépeket állítottak hadrendbe az oroszok (videóval)

Semmi sem menekülhet el a MIG-31BM típusú nehéz elfogó vadászrepülőgépek elől- állítják az oroszok, akik hat darab felújított és modernizált változatott állítottak hadrendbe.

A negyedik generációs, kétüléses elfogó vadászgépet arra tervezték, hogy ellenséges lopakodókat, bombázókat, pilóta nélküli robotrepülőgépeket és rakétákat hatástalanítson. A Nyizsnyij Novgorod-i Szokol repülőgépgyárban modernizált MIG-31BM típusú gépeket új elektronikus rendszerrel, műholdas navigációval, folyadékkristályos kijelzővel, szem elé vetített kiélezővel és modernebb radarral szerelték fel. Ezeknek köszönhetően hat célpont ellen képes egyszere támadást indítani és tíz célpontot képes párhuzamosan befogni, követni ez a típus. A rádiólokátora pedig 6 Mach sebességű célok követésére is alkalmas.

A mostani típusok rakétafegyverzetét is kiegészítették, ami azt jelenti, hogy több és modernebb rakétát képesek szállítani, illetve kilőni. Az orosz tesztpilóták egybehangzó véleménye szerint a felturbózott vadászgépek csapásmérő és harci képessége legalább a duplájára növekedett, ami elrettentő erejű lehet az ellenséges gépek számára.

A MIG-31-eseket egyébként a hidegháború idején, a 70-es években fejlesztették ki a szovjetek. 1982-ben állították hadrendbe, és legalább 500 darabot gyártottak belőlük, többféle változatban. Egyedül az orosz és a kazah légierő rendelkezik MIG-31-es elfogó vadászgépekkel. Több ország, köztük Algéria, India és Kína is jelezte, hogy szívesen vásárolna belőle, de exportra végül soha nem került sor. A szíriaiak 2006-ban próbálkoztak meg a típus beszerzésével, de ők sem jártak sikerrel.

A MIG-31-esek valódi képességeit azonban nehéz megítélni. Légi harcban ugyanis még soha nem vettek részt.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez