Jövőre is indul a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz – sztárvendég a Csík Zenekar

A tömegeket vonzó csíksomlyói búcsúra 1.100-an különvonattal érkeznek Magyarországról. Így lesz ez jövőre is – biztosítottak a szervezők a budapesti Keleti Pályaudvar díszvárótermében tartott sajtótájékoztatón a szervezők.

Minden évben pünkösdkor tartják a székelyföldi Csíksomlyó melletti Kis-Somlyó és Nagy-Somlyó hegy közötti nyeregben, ami mára nemzeti zarándokhellyé nőtte ki magát. Az összmagyarság eme szent helyén évente egyszer több százezer magyar keresztény ember gyűl össze fohászkodni a világ minden tájáról.

A Kárpáteurópa Utazási Iroda 2008-ban egyedülálló vállalkozásba kezdett. Különvonatot indított a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokok számára, amely a csíksomlyói búcsú másnapján – hagyományos módon – ellátogat a csángóföldi Gyimesbükkre az ezeréves határon álló, a történelmi Magyarország legkeletibb vasúti őrházához.

Majorosi Marianna a Csík Zenekar énekesnője, Petrus György a Kárpáteurópa Utazási Iroda cégvezetője, Csépke András a MÁV-Start vezérigazgatója, Mező Tibor a Kárpáteurópa Utazási Iroda ügyvezetője, Csibi József Madéfalva turisztikáért felelős szakembere
Majorosi Marianna a Csík Zenekar énekesnője, Petrus György a Kárpáteurópa Utazási Iroda cégvezetője, Csépke András a MÁV-Start vezérigazgatója, Mező Tibor a Kárpáteurópa Utazási Iroda ügyvezetője, Csibi József Madéfalva turisztikáért felelős szakembere

A Kárpáteurópa Utazási Iroda és a MÁV-Start Zrt. jövőre kilencedik alkalommal indítja el különvonatát. A mára már legendává vált vonat a Csíksomlyó Expressz 2016. május 13-án éjfél körül indul Szombathelyről, majd Budapesten csatlakozik hozzá a Székely Gyors. Így Budapestről közösen, Magyarország leghosszabb személyszállító szerelvényeként indul útnak Erdély felé.

A határt átlépve megható fogadtatásban van része már az első kilométereken is, de Erdély szíve, Székelyföld felé haladva ez az élmény csak fokozódik. Útján tömegek várják és éljenzik évről évre a vonatot. Páratlan, festői szépségű útvonala áthalad számos gazdag kulturális és történelmi múlttal rendelkező tájegységen, így a Sebes-Körös völgyén, a néprajzáról messze földön híres Kalotaszegen, Kolozsváron. Innen továbbhaladva a Mezőségen folytatja útját és érinti a Mezőség nyugati peremén épült Szamosújvárt, a Kis- és a Nagy-Szamos összefolyásánál fekvő Dést majd Dédát. A Maros festői völgyén áthaladva ér a vonat Gyergyószentmiklósra és a Maros áttörésnél jut el a Csíki Medencébe. A vonat utasai felcsíki és alcsíki szállásadó falvak magyar-székely családjainál pihenhetik ki az út fáradalmait.

k4

A négy napos program csúcspontja Pünkösd szombatján a félmilliónyi zarándokot vonzó Csíksomlyói búcsú, a Mária ünnep. Másnap a történelmi Magyarország ezeréves határára jutnak el 50 ezer székely társaságában a zarándokok. Ugyanezen a napon délután a madéfalvi veszedelem turulmadaras emlékművénél folytatódik a program, amit este a Csík Zenekar koncertje zár. Összesen 10-15 ezer főre számít ezen az ingyenes, szabadtéri koncerten a vonat szervezője, a Kárpáteurópa Utazási Iroda és Madéfalva Polgármesteri Hivatala.

A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz többet nyújt egy vasúti utazásnál. A tervek szerint a vonat jövőre 16 kocsiból áll, amelyből 2 étterem/büfé kocsi, ahol 4 csillagos szálloda munkatársai szolgálják ki az utasokat – nem négy csillagos áron. A kulináris élvezetek mellett autentikus magyar népzenét játszó zenekar játszik. A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz kocsijai behangosítottak, az idegenvezetők folyamatosan tájékoztatják a zarándokokat a látnivalókról.

k1

A 2 vonaton évente körülbelül 1100-an utaznak, jövőre is ennyi vendéget vár a Kárpáteurópa Utazási Iroda. Azért nem többet, mert a vonatok hossza limitált. A zarándokvonatok útjának megszervezése, a Kárpáteurópa összes munkatársának 9 hónapos elfoglaltságot jelent. A MÁV-nál és a MÁV-Startnál is sokan foglalkoznak ezzel. A szerelvényen 18 idegenvezető, ugyanennyi utaskísérő vasutas, 3 fős zenekar, 8-10 fő felszolgáló, 2 szakács, a MÁV-Start 2 munkatársa, természetesen 2-3 mozdonyvezető és 3 utazási irodai vezető gondoskodik az utasokról.

Székelyföldön a falvakban 8-10 szállásszervező és körülbelül 200 falusi házigazda várja a vendégeket. A zarándokvonaton egy-egy római katolikus és református lelkivezető várja a híveket. És ehhez jönnek a helyszíni programok, például a Csík zenekar koncertjével foglalkozó madéfalvi városvezetők és koncert menedzserek. Összességében évente több száz embernek nyújt elfoglaltságot, munkát a vonatok útjának megszervezése.

További információkért látogasson el a Kárpáteurópa Utazási Iroda honlapjára!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez