Mától vonattal is tervezhetünk a Google térképén

A Google térképének eddig remek hasznát vehették a többi között Budapesten azok, akik gyorsan akarták megtervezni útjukat. Ez persze korlátozottan volt igaz, hiszen a tömegközlekedésben a vasúthálózat nem szerepelt a lehetőségek között. A Google, a MÁV, a MÁV-START és a GYSEV együttműködésének köszönhetően mától ez megváltozott.

A Google-térkép nem csak arra jó, hogy megkeressük célállomásunk pontos helyét, de nagy haszna van az útvonal-tervezésben is – Budapesten, Miskolcon, Debrecenben és Pécsett ráadásul a tömegközlekedési eszközöket is megmutatja. Azonban eddig a hazai vasúthálózat állomásai, útvonalai, menetrendje nem voltak elérhetők. Az említett cégek együttműködésének hála mára ez is megváltozott. Mostantól azoknak, akik az ország más városaiba keresnek tömegközlekedési útvonalat, a rendszer a vasúti alternatívákat, menetrendeket is megmutatja.

screenshot_20161011-170041

„Mától a teljes hazai vasúti menetrend elérhető a Google térkép útvonaltervezőjében. Ez nagyon nagy segítség lesz a hazai, de főleg a külföldi turisták számára. Sokan turista ugyanis nem ismeri a hazai vasútvonalak internetes oldalait. Főleg mobilon tehát nagyon sokan fogják használni nap mint nap az útvonaltervező ezen részét. Büszke vagyok erre a bejelentésre” – mondta Heal Edina, a Google magyarországi vezetője a mai sajtótájékoztatón.

Processed with Snapseed.

Kilencven hazai vasútvonal és több mint 1200 vasútállomás menetrendjével bővült a Google-térkép. A szokásos útvonal-tervezési opciók mellett ráadásul az online jegyrendelés is egy gombnyomással elérhető. Ha valaki tehát előveszi a mobilját, vagy a számítógépén böngészi a Google térképét, és útvonalnak például Vácot írja be, az adott tömegközlekedési lehetőségekkel összekötve láthatja a vonat indulási időpontjait, a szokásos opciókkal együtt, mint a dátumbeállítás, előretervezés, útvonalterv megosztása, állomások részletezése stb.

screenshot_20161011-170112

„Az elmúlt időszakban nagyon sok fejlesztést vittünk véghez, ennek egyike ez az együttműködés. A célunk az, hogy minden lehető eszközön, platformon eljuttassuk az információkat az utasoknak. A magyar vasút nem áll meg a fejlődésben” – emelte ki Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Processed with Snapseed.

„Az utasok számára az információ, az idő és a kényelem nagyon fontos, ezért igyekszünk minden igényt kielégíteni. A jelenleginél sokkal szélesebb körben tesszük elérhetővé a menetrendet, hogy mindenki a legpraktikusabban tudjon útvonalat tervezni, utazni, az idejével gazdálkodni. Most szó szerint fölkerültünk a térképre a Google jóvoltából” – tette hozzá Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója.

Processed with Snapseed.

A mai sajtótájékoztatón már élőben mutatták be a működést, és azt is megtudtuk, hogy a rendszerre a jövőben számos fejlesztés vár. Ilyen lehet például a járatfigyelés, a járatkimaradások, késések és egyéb útinformációk kijelzése, vagy akár az egyszerűbb jegyvásárlás.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez