Orosz tengerész rakétavetővel – Ankara provokációt emleget

Törökország provokációval vádolta meg Oroszországot vasárnap, amiért egy orosz tengerész állítólag rakétavetőt vett a vállára, miközben egy orosz hadihajó fedélzetén áthajózott a Boszporuszon.

Az esetről az NTV török televíziós csatorna tett közzé fényképeket. A fotókon az NTV szerint az látható, hogy egy orosz tengerész rakétavetőt tartott a vállán a Cezar Kunyikov deszanthajó fedélzetén, mialatt a hajó keresztülhaladt az Isztambult kettészelő, a Fekete-tengert és a Földközi-tengert összekötő Boszporusz tengerszoroson szombaton.

„Az, hogy egy orosz katona rakétavetőt vagy valami hasonlót tegyen közszemlére, mialatt áthalad (a szoroson) egy orosz hajó fedélzetén, provokáció” – jelentette ki az esettel kapcsolatban Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter. Hozzátette: ha Ankara „veszélyes helyzetet észlel, megadja a szükséges választ”.

A Boszporusz kiemelt stratégiai jelentőséggel bír Oroszország számára, mivel ez az egyetlen szoros, amelyen keresztül a fekete-tengeri flotta ki tud futni a világ tengereire. A szorosban az első világháborút lezáró lausanne-i békeszerződés értelmében szabadon áthaladhatnak külföldi hadi- és kereskedelmi hajók. Az NTV jelentése szerint a Cezar Kunyikov áthaladása alatt három NATO-fregatt – egy kanadai, egy spanyol és egy portugál – horgonyzott a szorosnál.

Lefoglalt hajók

Oroszország és Törökország kapcsolata azután romlott meg, hogy a török légierő lelőtt egy szíriai célpontokat támadó orosz vadászbombázót, miután az Ankara állítása szerint megsértette a török légteret. Azóta Moszkva szankciókat jelentett be Törökországgal szemben, és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet támogatásával vádolta Ankarát.

A török hatóságok a két ország közti feszültségek közepette a hétvégén lefoglaltak négy, orosz zászló alatt közlekedő hajót a fekete-tengeri Samsun kikötőjében, mivel nem voltak rendben a papírjaik – jelentette vasárnap az Ihlas hírügynökség. Az eset még szombaton történt, azóta három orosz hajó helyzete rendeződött, és elhagyhatták a török kikötőt. A negyedik hajó viszont továbbra is Samsunban vesztegel.

A múlt héten Oroszország öt török hajónak tiltotta meg, hogy kikössön a fekete-tengeri Novorosszijszk kikötőjében.

 

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez