Jövő decemberre eljut az orosz gáz a török-görög határig

Ebben állapodott meg a Gazprom főnöke a török energia miniszterrel. Putyin elnök arról tájékoztatta Ciprasz görög kormányfőt: Moszkva hajlandó segíteni abban, hogy a vezeték innen tovább épüljön más országok felé.

Összesen 63 milliárd köbméter gázt lesz képes szállítani évente a Török Áramlat nevű gázvezeték, mely a Déli Áramlatot van hivatva pótolni. Az Európai Unió megfúrta a Déli Áramlatot, mert sokallja a függést az orosz gáztól. Törökország viszont egyre több gázt vásárol Oroszországtól. Ez azzal is összefügg, hogy Törökország 12,5%-os kedvezményt kap a földgáz árából a Gazpromtól. Putyin elnök Törökországban jelentette be, hogy a Déli Áramlat helyett a Török Áramlat épül meg – ez szállítja az orosz földgázt a Balkán felé. A vezeték véget ér Törökország és Görögország határán.

Minthogy Görögország is érintett abban, hogy az orosz földgáz eljusson hozzá, illetve más európai országokba, ezért társaságokat kíván létrehozni egy gázvezeték építésére. Pénze ugyanis az athéni kormánynak végképp nincs. Putyin orosz elnök ezért ajánlotta: Moszkva szívesen beszáll ebbe az üzletbe, mert neki is érdeke, hogy tovább épüljön a gázvezeték a török-görög határtól.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez