Ajándékötletek Jézus szülőhelyéről

A visszaszámlálás javában folyik, már igazán nincs sok nap arra, hogy ajándékokat vásároljunk karácsonyra. Az alBawaba hírportál azt javasolja olvasóinak, hogy hagyják a boltokat másra.

Vásároljanak inkább úgy, hogy két legyet ütnek egy csapásra. Izgalmas ajándékhoz jutnak, és közben támogatják a művészeket és a kézműveseket Palesztinában. Ott, ahol Betlehem is áll, és ahol a karácsony kezdődött.

palestine-book-ss-6

Ha mi mégis maradunk az itthoni boltoknál, akkor is izgalmas körülnézni és eljátszani azzal: mit és mennyiért vehetnénk arrafelé? Például ilyen tömzsi, olajfából készült karkötőt, melyre a 20. század második felének legjelentősebb palesztin költője, Mahmoud Darwish egyik sorát festették: على قدر حلمك، تتسع الارض  Nadya Hazbunova Etsy boltjában (NH Fashion) vásárolható meg, 34 dollárért.

Olive_leaf_silver_earrings

Vagy itt egy másik ékszer, Nadira Alaraj tervezőtől, a Kattan család kivitelezésében. Ők csodás ötvösmunkákat készítenek, és Facebook-oldalukon árulják őket, egyenesen Betlehemből. Olajfa levele az öntőforma, és ahogy minden levél, úgy minden ékszer is egyedi. Ez a kerek ezüst fülbevaló 44.95 dollárba kerül.

olive_leaf_pendant

És még mindig olajlevél. Kézzel vésett bronz medál, fekete bőrszíjon. Lenyűgözően egyszerű nyaklánc. Egy női szövetkezet gyártja Jeruzsálem mellett, “vissza a természethez” kollakciójának részeként. A “Made in Palestine” online boltban árulják, 42.95 dollárért.

man-shirt-ss-1

Ez az uniszex poló fektében is kapható. A már mutatott karkötőt is jegyző Nadya Hazbunova tervező Kareem Dabbah kalligráfussal együtt álmodta meg. Ezt a darabot 22 dollárért árulja az Etsy-n. Az árban a modell nincs benne.

keffiyeh_dress_1

Az ikonikus palesztin kendő, újratöltve. Elegáns estélyi ruhaként. A hebroni Hirbawi cég terméke: ma már ez az egyetlen, amelyik az eredeti kefijét gyártja. A többi Kínában készül. Persze egy ilyen ruha nemcsak a divatban jelent állásfoglalást. Ha mégis szeretnénk, akkor itt vásárolható meg, 45 dollárért: www.disarmingdesign.com 

Atfaluna_crafts_dresses

A kézzel hímzett, szivárványszínű kislányruhákat egy jeruzsálemi NGO, a Sunbula árulja. A fair-trade csoport a gázai siket gyerekeket segítő Atfaluna társasággal dolgozik együtt. Ezek a ruhácskák még nincsenek az online-boltjuk kínálatában, de ha valaki megkeresi őket, akkor rendelhet belőlük.

olive_tree_bowls

A Sunbula árulja ezeket a helyi olajfából faragott tálakat is, melyeket a Szentföld Kézműves Szövetkezetnél készítenek, Betlehemben. Az árakra rá kell kérdezni.

palestine_atlas

Annelys de Vet és Khaled Hourani művészek felkértek palesztin fotósokat és tervezőket, hogy rajzolják fel a hazájuk térképét – úgy, ahogy ők látják. Szubjektív és nagyon különböző benyomások a tájról, az építészetről, az ételekről, a zenéről, a költészetről. Ezt is a Disarming Design árulja, 16.95 dollárért.

palestine_scarf

Tariq Salsa sáljain ott van majdnem minden, ami Palesztína. Ellenőrző pontok, telepek, elhagyott házak is. Fotókat nyomtat az anyagra, egy ilyen sálon egy darabka ebből a vidékből bárhova elvihető. Disarming Design, 100 dollár.

palestine-book-ss-5

Kézzel szőtt pamutból készítette ezt a táskát Jeruzsálem Óvárosában az Idna Hölgyegylet. A hímzés motívumai hagyományos palesztin minták. A fából kézzel esztergált fogót betlehemi mesterek készítették. A Sunbula NGO oldalán 41 dollárért árulják.

palestine-book-ss-4

Ha pedig ajándékozás helyett jótékonykodnánk, akkor adományozhatunk például a “Fák az életért: ültessük el a békét Palesztínában” alapítványnak. Amely már 2005 óta ad olajfa-csemetéket a palesztin földműveseknek, hogy pótolják azokat a fákat, amelyeket az izraeli hadsereg, a telepesek vagy az elválasztó kerítés építői semmisítettek meg. A termesztők Dzsenín, Nablusz és Szalfit környékén 25-50 fához juthatnak hozzá. Az adományozásról itt olvashatunk.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez