A menekültek utolsó reménye?

Megkezdődött a szíriai menekültek szállítása Kanadába a közel-keleti menekülttáborokból – jelentette be helyi idő szerint szerdán Justin Trudeau kanadai miniszterelnök.

Hangoztatta, hogy a szíriai menekültek letelepítésével kormánya a kanadaiaknak és a nemzetközi közösségnek is megmutatja: teljesíti kötelezettségeit, és tisztában van vele, hogy többet tud tenni ezekért az emberekért. Az első, 416 szíriai menekültet szállító katonai repülőgép helyi idő szerint csütörtökön érkezik Jordániából a torontói repülőtérre. „Nagy nap lesz ez” – mondta a miniszterelnök. A második repülőgép szombaton érkezik Montréalba, de Trudeau nem mondta meg, hányan lesznek a gépen és honnan érkeznek. E két város repülőterén fogadják a továbbiakban is a menekülteket, és onnan 36 kanadai városba szállítják őket tovább.

John McCallum migráció- és menekültügyi miniszter a múlt héten jelentette be, hogy Kanada 2016 márciusáig legalább 35 ezer szíriai menekültet fogad be. A letelepítési program keretében az idén összesen tízezer szíriai érkezik, majd a rákövetkező három hónapban még további 25 ezer. A menekültek zöme jelenleg jordániai és libanoni menekülttáborokban él. „Igazi lelkesedés lett úrrá a kanadaiakon, és nem gondolom, hogy ezek végleges számok” – fogalmazott McCallum. A kanadai kormány hivatalos adatai szerint eddig 12 ezer szíriai menedékkérelem érkezett a hatóságokhoz, és 1500-at már méltányoltak.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez