Februártól nem lesznek Moszkva ellen szankciók?

Olaszország váratlan közbelépése miatt késik a szerdára várt döntés az Oroszország ellen Ukrajna destabilizálása miatt elrendelt uniós gazdasági szankciók meghosszabbításáról.

Az EU-tagországok unióhoz akkreditált nagykövetei szerdán terveztek megállapodni a büntetőintézkedések hatályának hat hónappal történő meghosszabbításáról. Az ügyet jól ismerő illetékesek nem számítottak komolyabb vitára az ülésen, mivel a nyugati országok, köztük uniós vezetők már korábban megegyeztek a szankciók kiterjesztéséről a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport novemberi csúcstalálkozóján – számolt be az MTI.

Annak ellenére, hogy a G20-csúcson Matteo Renzi olasz kormányfő is áldását adta az orosz gazdaságot sújtó korlátozások meghosszabbítására, brüsszeli diplomaták szerint Róma elégedetlen volt azzal, hogy a szerdai nagyköveti tanácskozáson nem terveztek érdemben foglalkozni a kérdéssel.

“Vitát kezdeményeztünk a kérdésről” – mondta Tiziana d’Angelo, az Európai Unióhoz akkreditált olasz nagykövetség szóvivője.

Diplomáciai források szerint a nagykövetek csütörtökön próbálhatnak ismét dönteni a szankciókról, és ha ez nem sikerül, akkor az uniós külügyminiszterek hétfői tanácskozásán kerülhet elő újra a kérdés. Mások szerint az olasz miniszterelnök a december 17-18-i EU-csúcson kíván tárgyalni a büntetőintézkedések ügyéről.

Egyre többen szorgalmazzák, hogy működjenek együtt szorosabban Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet elleni küzdelemben a november 13-i párizsi terrortámadásokat követően, amelyekben 130 ember halt meg.

Az EU tavaly júliusban döntött az ukrajnai konfliktus kapcsán Oroszország ellen elrendelt szankciókról. Az intézkedések értelmében korlátozzák egyes orosz bankok és vállalatok hozzáférését az európai tőkepiachoz, valamint tiltják a fegyverek és a katonai jellegű végfelhasználásra szánt, egyébként kettős rendeltetésű termékek, továbbá bizonyos energetikai technológia exportját Oroszországba.

Az uniós tagállamok júniusban arról döntöttek, hogy 2016. január 31-ig meghosszabbítják az Ukrajna elleni orosz agressziós cselekmények miatt életbe léptetett gazdasági büntetőintézkedéseket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez