Ajándék egy jó ügyért: afrikai karácsonyi vásár a Bazilikánál

Szaharai homokból készült szenegáli homokfestmény, kongói pálmafából kézzel hímzett szőttes, batikruhák és bubuk, afrikai gyöngyékszerek, könyvek.

Nem mindennapi ajándékokra lelhet az, aki ellátogat a Bazilika főbejáratától 40 méterre jobbra található afrikai standra az Adventi Vásári soron december 11-13 és 17-20 között, vagyis a mostani és a következő hétvégén.  Az egyedi kézműves termékek már önmagukban is izgalmasak, de a Kultúrafrika Alapítvány non-profit szervezet portékái ennél sokkal többet jelentenek.
LP_ 610
Ugyanis bárki, aki a Budapesten egyedülálló bazár kínálatából választja ki a karácsonyra szánt ajándékokat, egyben jó ügyet is támogat. „Minden terméket közvetlenül a készítőtől szereztünk be Maliban, Szenegálban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, vagy éppen Madagaszkáron” – mondta el Szilasi Ildikó Hermina Afrika-szakértő, az afrikai művészetek népszerűsítését támogató alapítvány vezetője. „Csak annyi termékünk van, amennyi a standon látható. Itt nincs tömeggyártás, minden egyes darab egyedi és megismételhetetlen. Amikor beszerző körútra megyünk, igyekszünk sok eladótól kevés árut venni, hiszen amit elköltünk, így sok családhoz elkerül, és sokaknak a mindennapi megélhetést, túlélést jelenti.  A kongói Bikeko piacon, vagy Dakarban a Kermel piacon dolgozó fafaragók, batikolók, gyöngyfűzők mindegyikét több tucat éhes száj várja otthon. Így aki nálunk vásárol, egyben őket is támogatja, segíti.”
LP_ 016
A legmesszebbről a világszerte különlegességnek számító kongói kuba rafia szőttesek érkeznek. A világ egyik legszegényebb országában, a Kongói Demokratikus Köztársaság szívében, egy alacsony növésű pálmafa szárított rostjából készülnek a páratlan darabok. Három fajtájuk van, a földszínekben pompázó shoowa, a királyi kasai bársony, és az akár 3-4 méter hosszú applikált szőttes. A geometrikus motívumokkal díszített, egyedi darabok rendkívül mutatósak lakásbelsőben faliképként, dísztakaróként, terítőként.
IMG_9590
Az afrikai bazárban nemcsak a szem, az elme is felfrissülhet. A Magyar – Afrika Társaság kiadásában megjelent Tropical Magazin Afrika különszámából mind az 54 afrikai országot megismerheti az olvasó. A Globobook kiadó könyvvásárán pedig afrikai tárgyú könyveket is talál a világot sajátos szemszögből bemutató kötetek mellett. Az afrikai hangulatú bazárból nemcsak felvételről szól a zene, hanem az eladók időnként a djembe dobot és a balafont is megszólaltatják, amelyeket a látogatók is kipróbálhatnak.
LP_ 053
Az időpont tehát: 2015. december 11-13. és 17-20.
Helyszín: Adventi Ünnep a Bazilikánál, a Bazilika főbejáratától jobbra, a Hercegprímás utca és a Szent István tér sarkán.
Nyitvatartás: csütörtök 11:30-20:00; péntek 11:30- 22:00; szombat 10:00-22:00; vasárnap 10:00-20:00.
Rafia készül.
Rafia készül.
További információ és kapcsolat: https://www.facebook.com/events/1568273640060067/
IMG_9610
Fotó: Szilasi Ildikó
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez