Chipet raknának a bundákba az oroszok

Az állatvédők heves tiltakozása ellenére még mindig sokan tartják fejedelminek és lenyűgözőnek az igazi szőrmebundás nőket. Oroszországban is igaz ez már jó néhány száz éve. Újabban azonban megkopni látszik ott a hagyomány, leginkább a kínai csempészáru miatt.

Rekordot döntöttek a szőrmekészítők: először a történelemben 80 millió bundát állítottak elő egy év alatt a világon, ebből 30 milliót Kínában – számol be a statisztikáról a legnépszerűbb orosz napilap, az Argumenti i Fakti. Bár szőrmebunda nélkül nem igazi az orosz nő, mégsem örülnek a hírnek az ágazat oroszországi képviselői.

Ők ugyanis mindössze kétmillió bundát készítettek az idén, amelyek jó része még nem került ki a raktárakból és nem is valószínű, hogy valaha ki fog – mesélte a Prémesállat-tenyésztők Nemzeti Szövetségének megbízott elnöke, Nagyezsda Zubkova. Szerinte óriási konkurenciát jelent a görög, török, skandináv és kínai olcsó áru, az utóbbi viszont korántsem jelent jó minőséget.

Nemcsak a nem megfelelően kikészített szőrméről és a gyorsan foszló anyagról van szó, amelyek egyébként javíthatatlanná teszik a bundát. Sokszor előfordul, hogy a nyércbundát valójában megnyírt és befestett hódból, nyúlból, vagy görényből készítik. Ráadásul a hamisítvány csempészve érkezik az országba, semmilyen adót nem fizetnek utána.

Bár a legjobb minőségű bundákat elkészítik az orosz divattervezők, az olcsóbbakat alig akad, aki megvarrná. Míg a Szovjetunióban 500 prémesállat szövetkezet működött, ma már csupán 30 van belőlük Oroszországban. Fennmaradásuk nemcsak az alacsony kereslet (idén 40 százalékkal csökkent az oroszok vásárló kedve), az olcsó versenytársak, de a nyersanyagellátás miatt is problémás – tájékoztat a Prémszövetkezetek igazgatóhelyettese, Alekszej Plehanov. Az erdőkben is megjelentek a kínaiak, hogy közvetlenül a vadászoktól szerezzék be a különböző szőrméket.

Hogy mi lehet a megoldás, azt nem nagyon tudni. Egyelőre jövő év áprilisában chippel látnák el a bundákat, így harcolva a csempészáru ellen. Ez azonban még kevés ahhoz, hogy újra kiépüljön egy, az egész országot lefedő, jól működő ágazat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez