Garnélarák-bojkottal a thaiföldi rabszolgaság ellen

Amerikai politikusok és emberi jogi csoportok bojkottra szólítanak fel, miután az Associated Press cikkéből kiderült, hogy a thaiföldi hal- és ráktermeléshez rabszolgamunka köthető.

A cikk megállapította, hogy a thaiföldi rákkereskedők napi 16 órában dolgoztatnak rabszolgákat, akiknek nagyon keveset, vagy egyáltalán nem fizetnek. A garnélarákokat az Egyesült Államokban, Európában és Ázsiában forgalmazzák.

A hírügynökség jelentése szerint Thaiföldön sok munkavállalót becsaptak, eladták őket különböző gyárakba, ahol napi 16 órát dolgoznak szünet nélkül, és alig, vagy egyáltalán nem kapnak fizetést. Egyes rabszolgák már évek óta ebben csapdában vannak, sőt bezárva tartják őket.

Chris Smith, New Jersey republikánus képviselője, a külügyi bizottság tagja azt mondta: „mindannyian fogyasztunk olyan termékeket, melyeket rabszolgák készítenek, anélkül, hogy tudnánk róla. De ha már tudjuk, akkor erkölcsi kötelességünk, hogy bojkottáljuk őket.”

A Thai Union, a világ egyik vezető garnélarák-forgalmazója, melyet szintén megneveztek a botrányban, azt állította: nem volt tudomása arról, hogy a rákok honnan származnak. A cég azt ígéri: január 1-jétől változtatnak, az AP cikke „ébresztő” volt az egész iparágnak.

Júliusban a Greenpeace szólított fel bojkottra, szintén az AP egyik cikke után, amely feltárta az indonéziai feldolgozó üzemek visszaéléseit, melyek szintén a Thai Union céghez köthetők. Thaiföld washingtoni nagykövetsége azt mondta, hogy vizsgálják az ügyet.

„Eltökélt szándékunk, hogy az ország tenger gyümölcsei ellátási lánca mentes legyen az emberkereskedelemtől és a kényszermunkától” – mondta a nagykövet.

A múlt hónapban az élelmiszer-óriás, a Nestlé jelezte: rájöttek, hogy a thaiföldi halfeldolgozó iparban rabszolgamunka tapasztalható, és kidolgoztak egy tervet a probléma megoldására. A Nestlé tanulmánya szerint szinte minden amerikai és az európai vállalat vásárolt olyan thaiföldi terméket, ami kényszermunkához köthető. Thaiföldön évente 7 milliárd dollárt generál a tenger gyümölcseinek exportja.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez