Hiába fenyegeti az ISIS: nem vesz golyóálló mellényt karácsonykor a pápa

Nem vesz fel golyóálló mellényt Ferenc pápa, amikor karácsonyi üzenetét mondja el a világnak. Azért, mert nem fél.

Pedig a rendőrök arra figyelmeztették, hogy az ISIS célkeresztjében áll. A szóvivője szerint azt válaszolta, hogy tisztában van ezzel, de nem fél, és visszautasítja azt is, hogy bármiféle átalakítást végezzenek el a pápamobilon a biztonsága érdekében – közölte az Express.co.uk.

Az iszlamista terrorszervezet jó pár propaganda-videóban fenyegetőzött azzal, hogy Rómában is olyan támadást hajt végre, mint a párizsi volt, és ennek legfőbb célpontja a szakértők szerint a katolikus egyház feje lehet.

Az olasz rendőrségnek tehát fel van adva a lecke. De Ferenc pápa nem igazán ideális partnerük a biztonságiaknak: nem hajlandó változtatni meglehetősen laza stílusán.  Amint a már idézett szóvivő mondta: nem akarja elveszíteni a kapcsolatot az emberekkel.

A Vatikán ugyanakkor azt közölte, hogy mindent megtesz a pápa testi épségének megóvására. Ugyanakkor úgy vélik az egyházi államban, hogy a fenyegetés virtuális, csak a világhálón létezik. Ahogy a már idézett szóvivő, Ciro Benedetti atya mondja: vannak képek, amelyeken az ISIS fekete zászlaja leng a Szent Péter bazilikán. Ez persze lehet valós fenyegetés is, de valószínűbb, hogy csak erőt fitogtatnak az iszlamisták, és mi sem egyszerűbb ilyen posztok elkészítésénél.

De azért azt is elárulta, hogy bizonyos intézkedésk mégis történtek: a rendőrök ott vannak mindenhol, és fegyveres olasz katonák is járőröznek. Ennél nagyobb hűhó viszont szerinte karácsonykor sem lesz.

Ferenc pápa egyébként külföldi útjain sem hajlandó golyóálló mellényt ölteni, amikor tömegek előtt pontifikál misét. A szóvivő szerint nevetséges lenne, ha abban állna az oltár elé.  Nem volt ez másképp a Közép-Afrikai Köztársaságban sem, pedig sokan kérték a katolikus egyházfőt, hogy egyszerűen kerülje el a zűrös országot. “Odament, nem volt veszélyben, képes volt meghívni az imámot, hogy üljön be mellé a pápamobilba.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez