Rangos kitüntetést kapott a Magyar Afrika Társaság elnöke

A Magyar Nyelvőr Alapítvány második alkalommal adta át a Magyar Nyelvőr Díjakat. Az elismerést olyan személyek kaphatják, akik sokat tettek a magyar nyelv ápolásáért a határon innen és túl. A Magyar Nyelvőr Díj kitüntetettjeit három terület képviselői közül választotta ki a Kuratórium, a határon túliak és a Magyarországon élők köréből, valamint azok közül, akik a legtöbbet tették az alapítvány céljainak megvalósításáért.

Idén Keszler Borbála professzor asszony, Balogh Sándor a Magyar Kulturális és Kereskedelmi Központok létrehozója, Csernicskó István és Siptár Péter professzorok kapták az aranyszínű talapzaton álló, gravírozott tollat ábrázoló dekoratív díjat, és az elismeréssel járó 300-300 ezer forintot. Az Országházban rendezett átadóünnepség védnöke Dr. Tuzson Bence kommunikációs államtitkár volt. A Magyar Nyelvőr Díj átadását támogatók sokaságának összefogása tette lehetővé, az alapítvány külön köszönetet mond azoknak a magánszemélyeknek és cégeknek, akik segítették a célok elérésében.

p3

Balogh Sándor a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központok megalkotójaként tevékeny szerepet vállalt abban, hogy a magyar kultúrát, a magyar nyelvet a határainkon messze túl, Ázsia, Afrika vidékein is mind többen megismerjék. Az úgynevezett magyar napok szervezésével olyan helyeken is bemutatta Magyarország kincseit, a magyar nyelvet, a magyar nemzeti értékeket, ahol korábban nem, vagy alig hallottak hazánkról. A központok létrehozásával elősegítette a gazdasági mellett a kulturális kapcsolatokat és azok megerősödését számos ország és Magyarország között. Tevékeny részt vállalt mecénásként magyar nyelvű kiadványok készítésében és terjesztésében, és a határainkon túli kutatások, együttműködési törekvések, kulturális és humanitárius missziók támogatásában. A magyar kultúra, a magyar nyelv megismertetésében, a kulturális központok létrehozásában vállalt tevékeny szerepéért jutalmazták Magyar Nyelvőr Díjjal.

p4

A Magyar Nyelvőr Alapítvány célja, hogy az 1872-es Magyar Nyelvőr szellemiségének megfelelően a magyar nyelv megőrzését, kutatását, ápolását szolgáló rendezvényeket, kiadványokat, törekvéseket támogassa a határainkon innen és a határainkon túl, és erkölcsi és anyagi elismerésként évről évre Magyar Nyelvőr Díjjal jutalmazza az arra érdemes személyeket, vállalkozásokat.

Képek: KTGy

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez