Rávetődött az öngyilkos robbantóra – 16 életet mentett meg egy 20 éves fiú

A fiatal egyiptomi katona a társait védte. Ő maga meghalt.

Mohamed Ayman Shaweeka 15 nap múlva lett volna 21 éves. De nem lett. Feláldozta magát – másokért. Most hősként emlegetik, joggal.

Az egész egyiptomi média beszámolt arról, amit csinált. A dolog a Sínai félsziget északi részén történt, El-Arishban. Ott, ahol évek óta a legaktívabbak az egyiptomi iszlamisták. Mohamed egyszerűen rávetette magát az öngyilkos robbantóra, amikor észrevette, hogy mire készül, és átölelte: pillanatokkal azelőtt, hogy az a levegőbe röpítette magát. Így aztán “csak” ők ketten haltak meg, a robbanás erejét Mohamed a testével fogta fel. 16 katona életét mentette meg ezzel – írja az Al-Ahram.

Azóta sok egyiptomi fogadta meg, hogy nem hagyja magára a fiatal katona családját. Az egyik tévéshow-ban a CBC Egypt csatornán egy ismeretlen támogató 100 ezer egyiptomi fontot adományozott a hozzátartozóknak, ez több mint 3 és félmillió forint.  Egy másik férfi, egy üzletember ugyanennyit tesz ehhez hozzá, és azt is felajánlotta, hogy fizeti a szülők mekkai zarándoklatát.

Damiettában pedig, a Nílus deltavidékén, ahol Mohamed született, iskolát neveznek el róla – jelentette be a polgármester. Az édesapa azt mondta az El-Watannak: büszke arra, amit a fia tett. És hogy nem halt meg hiába. Ha tudná, ő is az életét adná Egyiptomért. Azt is elárulta, hogy Mohamed egy év múlva fejezte volna be a gyorsreagálású erők akadémiáját, haza akart térni, és nősülni készült.

2013 júliusa, Mohammed Morszi elnök megbuktatása óta a katonák és a rendőrök az egyiptomi iszlamisták fő célpontjai. Másfél év alatt, 2013 nyarától 2014 végéig a biztonsági erők 700 tagja lett terrortámadás áldozata az országban a nemzeti emberi jogi tanácsa adatai szerint.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez