Tejfehér Karácsony Pekingben

Szombaton Pekingben egy hónapon belül másodszor rendeltek el vörös riasztást, miután ismét sűrű füstköd ereszkedett a városra.

A szemet és torkot irritáló szmog szombatra virradóra lepte el a vonzáskörzetével együtt 22,5 milliós metropoliszt, és előrejelzések szerint keddig kitart a jelenlegi szélcsend miatt. A vörös riasztás a legsúlyosabb a négyfokozatú figyelmeztető skálán, akkor rendelik el, ha a levegőszennyezés várhatóan több mint hetvenkét órán át tart. Az intézkedés keretében bezárták az iskolákat, leállították az autóforgalom felét, megtiltották a kerti grillsütést és minden egyéb, füsttel járó házon kívüli tevékenységet, továbbá korlátozták a gyárak termelését.

Irán hasonló gondokkal küzd, a rekordokat döntő légszennyezettség miatt Teheránban és a fővárossal szomszédos két népes településen, Rejben és Iszlamsahrban a hatóságok utasítására vasárnap zárva tartanak az iskolák – közölte szombaton az iráni állami televízió. Ha a szmog nem szűnik, az intézkedést hétfőig meghosszabbítják. Ezenkívül Teherán központjában korlátozzák a gépkocsiforgalmat, és néhány üzemet egy hétre leállítanak. A szennyezés különösen a fővárost és Teherán tartományt sújtja, amelynek népessége 14 millió fő.

Fotó: Flickr

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez