Ahol karácsonyi hagyománynak számít a bunyó (videóval)

Puszta kézzel, védőfelszerelés nélkül verik egymást karácsony után a dél-afrikai Venda törzs tagjai, akiknél ez a fajta szórakozás évszázados hagyománynak számít. Állítólag a férfiak azért verik szét egymást, hogy kiderüljön: ki a legbátrabb, legerősebb és legjobb harcos közöttük. Az eseményt minden évben komoly érdeklődés övezi.

„Musangwe”-  ez a neve annak a karácsony utáni verekedős bajnokságnak, amit a Venda törzs tagjai rendeznek meg évente. A bajnokságon három korosztály képviselteti magát, a kicsik (10 év alattiak), a fiatalok (18 év alattiak) és a felnőttek (18 év felettiek). A cél, hogy a versenyző mindenkit megverjen a csoportjában, hogy végül ő kerüljön ki abszolút győztesként a tornából. A bunyót puszta kézzel vívják meg az indulók, védőfelszerelés nélkül. A mérkőzésnek pedig csak akkor lehet vége, ha az ellenfelet kiütik, vagy megadja magát, illetve ha komoly sérülést szerez.  A többnapos bajnokságot a Venda törzs szent helyének számító Chifudéban szokták megrendezni.

A vendák büszkék évszázados hagyományukra, amit mindenképpen meg akarnak őrizni, ezért köteleségüknek tartják a Musangwe megtartását. A törzs tagjai szerint az erőfitogtatásnak számtalan jótékony hatása is van a közösségükre. A  pusztakezes bunyó férfit farag ez emberből, aki ezután „példát tud mutatni” a fiatalabb generáció számára. A vendák szerint az, aki részt vesz a bajnokságon, becsületes ember marad élete végéig, akire mindenki felnézhet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez