Tornádók után hó pusztít Amerikában

1500 repülőjáratot töröltek országszerte, az erős szél pedig hatalmas hótorlaszokat emelt, több épület teteje beszakadt a hó súlya alatt.

Egymásra dobált autóroncsok és lakókocsik között kutatnak túlélők után a tűzoltók a texasi Rowlettben, Garlandban pedig a csaknem porig rombolt házakból próbálják kimenteni a bajba jutottakat. Texas északi területeire szombat este csaptak le a tornádók, volt olyan település, ahol több mint 320 kilométer/órás sebességgel söpört végig a forgószél. Több száz otthon vált lakhatatlanná és a több ezren maradtak áram nélkül, számos utat pedig le kellett zárni. Az ítéletidőnek már több mint 40 halálos áldozata van. Szerda óta csaknem félszáz forgószél pusztított hét amerikai államban.

A tornádók után a várt lehűlés órákon belül elérte az érintett területeket. A hatalmas esőzések miatt megáradtak a folyók. Missouri államban csaknem egész települések kerültek víz alá. Az áradások több mint 10 ember halálát okozták. Több államban pedig hóesés tombol, emiatt 1500 repülőjáratot töröltek országszerte. A hókotrók folyamatosan tisztítják az utakat, ennek ellenére már sok baleset történt. A texasi Lubbock-ban is autók akadtak el. Az erős szél pedig hatalmas hótorlaszokat emelt. Több épület teteje beszakadt a hó súlya alatt. Új-Mexikóban hatalmas kotrógépek sózzák az utakat. A havazás és a köd miatt csak néhány méterre lehetett látni. Sok baleset történt és több kamion is keresztbe fordult az utakon.

Az előrejelzések szerint további havazás várható, helyenként akár több mint kétméternyi hóval, pedig, ami eddig esett már az is rekordnak számít. Az ország középső és déli területein a havazás mellett, jégesőre és további áradásokra is számítani kell.

(Forrás:M1Híradó)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez