Erdogan olyant szeretne, amilyen Hitlernek volt

Mármint hatalomból. A török elnök a vezető politikusok közül a világon először említette pozitív példaként Hitlert. Az alkotmányos reformok ürügyén.

Még az ellenfelei is megdöbbentek azon, amit Recep Tayyip Erdogan mondott, pedig ők nyilván bármit el tudnak képzelni róla. A török elnök rövid szaúdi látogatásából visszatérve konkrétan azt az elképzelését védte meg, amellyel újabb jogköröket kíván a saját kezébe adni. Azzal a kritikai hanggal vitázott, hogy a hatalom központosítása egy kézben, mégpedig az elnök kezében nem működik egy unitárius, vagyis nem szövetségi államban – írja a brit Telegraph.

Érvként erre azt mondta, hogy van, ahol sikerült ez, például ha Hitler Németországát vesszük. De több más országban is működképesnek bizonyult a modell – tette hozzá.

A török államfői tisztség ma nagyrészt ceremoniális, tehát gyenge az elnök hatásköre, a legtöbb hatalmat a kormányfő birtokolja a parlament ellenőrzése mellett. Mindazonáltal, amikor az alkotmány nem engedte, hogy tavaly negyedszerre is induljon miniszterelnök-jelöltként, Erdogan ehelyett az elnökséget vette célba, és onnét próbálja megvalósítani sokak szerint iszlamista programját. Közben pedig folyamatosan próbálja elérni az alkotmány megváltoztatását, az elnöki rendszer bevezetését.

Politikai riválisai a Hitler-hasonlatot arra használják fel, hogy bizonyítsák: az elnök diktatúrát akar, míg Izraelben a politikai érzéketlenség újabb példáját látják benne. Erdogan már többször került összeütközésbe a zsidó állammal, miután az utóbbi szerint iszlamista, Izrael-ellenes csoportokat támogat.

Az interneten török aktivisták, bloggerek és Közel-Kelet-szakértők egymás után adnak hangot a meglepetésüknek. Eliot Higgins például, akit rendkívül népszerűvé tettek a szíriai fegyverhasználatról szóló elemzései, azt írta Twitteren: Erdogan úrnak sikerült az elsőként bizonyítania Godwin törvényét. Amely azt mondja ki, hogy egy internetes vita terebélyesedésével annak az esélye, hogy valaki a nácikkal vagy Hitlerrel von valamilyen párhuzamot, közelít az egyhez. És akkor az illető veszített a vitában.

Török tisztségviselők persze a reakciók nyomán egyből arról beszéltek, hogy az elnök szavait kiragadták a kontextusból. És hozzáteszik, hogy Erdogan azt is mondta: nem a rendszer jellege a lényeg, hanem az, hogy igazságosság vezérelje. “Fontos, hogy az elnöki rendszer ne zavarja az embereket a működésével. Ha biztosítjuk az igazságosságot, nem lesz gond, mert amit az emberek elvárnak és kívánnak, az az igazságosság.”

Alig egy nappal korábban Törökország mostani kormányfője látszólag pont ellenkezőleg beszélt. Ő éppen hogy azzal vette védelmébe a javasolt változásokat, hogy Németországban a parlamentáris rendszert használta fel Hitler ahhoz, hogy hatalomra jusson. “Vannak olyan tekintélyelvű rendszerek, amelyek parlamentáris rendszerekből jöttek létre. Hitler Németországa is egy parlamentáris rendszerből született.”

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez