Ő lehet az új Dzsihád John, aki a briteket fenyegeti

Valamikor ugrálóvárakat árult, ma a brit kormányfőt fenyegeti az Iszlám Állam nevében.

A 32 éves kelet-londoni Siddhartha Dhar a feleségével és négy gyermekével lépett le Szíriába, a biztonsági szolgálatok orra előtt. Pedig terrorgyanúval már eljárás folyt ellene Nagy-Britanniában.

A brit kormány azóta nyomoz az új Dzsihád John után, hogy vasárnap olyan propagandavideót jelentetett meg az ISIS, melyen öt szíriait ölnek meg, azért, mert állítólag a briteknek kémkedtek. A 10 és fél perces klipben a férfiak, narancsszínű ruhában, be is vallják, hogy információkat adtak ki az Iszlám Államról. Aztán öt maszkos fegyveres előtt térdelnek valahol a sivatagban, miközben egy brit iszlamista szónokolni kezd. Olyan retorikával, amilyent Dhar is használt valamikor. Gyengeelméjűnek nevezi David Cameron brit kormányfőt, és közli, hogy a brit királyi légierő légicsapásai semmilyen kárt nem okoznak az ISIS-nek.  Amely viszont brit célpontokat fog támadni.

brit

A fő tippjük az a brit hatóságoknak, hogy Siddhartha Dhar a titokzatos, maszkos dzsihádharcos. A férfi családja is úgy véli, hogy ő szerepel a videón, amit az édesanyjának is, meg a nővérének is megmutattak. Ők a hangja alapján vélik azonosítani – írja a londoni Telegraph. Bár nem egészen biztosak a dolgukban. A szakértők még elemzik a hangot, összevetik korábbi felvételekkel, és Dharra gyanakodnak.

Ha bebizonyosodik, hogy valóban az övé, akkor kínos kérdésekkel kell majd szembesülniük a brit hatóságoknak.

Az Abu Rumasayah néven is ismert Dhart ugyanis 2014 szeptemberében már letartóztatták Anjem Choudary hitszónokkal együtt azért, mert a gyanú szerint egy betiltott csoporthoz, az Al-Muhajirounhoz tartoztak. A rá következő héten Choudary-t bíróság elé állították terrorvádakkal, de Dhar nem volt mellette a vádlottak padján: addigra megszökött Nagy-Britanniából. Alig néhány órával azután, hogy óvadék ellenében kiengedték, Párizsba buszozott a családjával, onnét pedig továbbállt Szíriába, és csatlakozott az ISIS-hez.

Onnét gúnyolódott a brit hatóságokon, a közösségi médiában dicsekedett új életével a kalifátusban, és olyan képeket tett ki a Twitterre, amelyeken egyik karján egy kalasnyikovot tart, a másikon pedig valamelyik gyermekét. Dhar egyébként hindu családba született, 10 éve tért át az iszlámra, és muszlim nőt vett feleségül. Régi szomszédaik szerint az asszony, Aisha jóval vallásosabb volt a férjénél, úgy vélik, az ő hatására radikalizálódott az egykori ugrálóvár-árus. Aki egy idő után már senkivel sem beszélgetett a környéken, vagy ha mégis, akkor nagyon durván.

Dhar az őrizetbe vétele előtt a saría bevezetését követelte Nagy-Britanniában.

Meghatározó tagja volt az al-Muhajiroun-nak, London-szerte fiatalokat toborzott az iszlámnak. Egy interjúban akkoriban azt mondta: a tiszta iszlám állam Irakban vagy Szíriában jöhet létre, és egy nap annak vezetője dzsihádot fog hirdetni, és hozzácsatolja Nagy-Britanniát is az iszlám államhoz. “Nem fogunk megfeledkezni Európáról, nem fogunk megfeledkezni Nagy-Britanniáról, hadakat küldünk, hogy meghódítsák ezeket a földeket.”

A brit szolgálatok azonosították a London-ellenes videó másik szereplőjét, egy kisfiút is. Ő a London délkeleti részéből származó Grace Dare gyermeke: a nő dzsihád-menyasszonynak ment Szíriába. A kisfiú is megszólalt a videóban: azzal fenyegetőzött, szintén angolul, hogy meg fognak ölni minden hitetetlent.

gyerek

Grace Dare-ről videót is készített a brit Channel 4 News.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez