Miért lesz valaki hóhér? – Jihadi John élete

Most már mindent tudunk róla – hogy hívják, hány testvére van, mi a kedvenc étele. Csak azt nem, hogy miért és hogyan lett az “átlagos londoni fiú” a világ jelenleg leggyűlöletesebb gyilkosa.

Mohamed Emwazi – most már tudjuk, így hívják Jihadi Johnt – Kuvaitban született, 1988-ban. Szülei elhagyták az országot az első Öböl-háború után, és Nagy-Britanniában telepedtek le. Apja, Jaszin ma 51, édesanyja, Ghanaja 47 éves. Mohamed öt testvére már Londonban született. Egyáltalán nem voltak szegények vagy kitaszítottak – sőt. Jaszin egy kisebb taxis vállalkozás tulajdonosa lett, és egyre jobb környékeken béreltek lakást. A ház, amelyben a kilencvenes évek végén éltek, ma jó 800 ezer fontot – egy kisebb vagyont – ér. Akik gyermekkorától ismerik, állítják, semmi különös nem volt a kis Mohamed Emwaziban. Szerette a focit, és jól kijött az osztálytársaival. Egy volt osztálytársa „tipikus észak-nyugat-londoni fiúnak” írja le az ifjú Enwazit. Húga, Asra pedig kimondott mintatanuló volt – díjat nyert azzal, hogy milyen szépen tartotta rendben az iskola kertjét. Összességében „nyugodt, kedves család” képét keltették – ezt írja az összes brit lap a Dialy Telegraphtól a Dialy Mailig. Volt tanárai is „szorgalmas, kedves fiúnak” tartották Mohamedet – és senki nem emlékszik rá, hogy különösebben vallásos lett volna.

Mohamed érettségije jól sikerült, így aztán fel is vették 2006-ban a University of Westminsterre, programozói képzésre. Valószínűleg itt történt valami vele. Az egyetemen – ahogy számos más brit (és nem csak brit…) felsőoktatási intézményben – a hallgatói önkormányzatokra nagy befolyásuk van a radikális csoportoknak. Itt a Hizb-ul Tharir nevű társaság vitte a prímet. Vezetőit most is megfigyelés alatt tartja a brit titkosszolgálat, mint veszélyes radikális iszlamistákat. Az egyetem ugyanakkor tagadja, hogy bármi köze lenne a szomorú végkifejlethez – de ha mégis, azt nagyon sajnálják.  Az viszont kétséges, hogy Emwazi mennyire lett vallásos valójában. Később azt állította, már ilyenkor járt rendszeresen egy greeenwichi mecsetbe, ott viszont senki nem emlékszik arra, hogy akár egyszer is látták volna ott. Akik ekkor ismerték, még mindig úgy emlékeznek rá, mint kedves fiúra, aki általában elegáns nyugati stílusban öltözködött. Nem tűnt igazából sem vallásosnak, sem szélsőségesnek, sem kitaszítottnak. Jól szituált londoni fiú volt, aki élvezi mindazt, amit a nyugati civilizáció neki adott.

Minden egy tanzániai úton változott meg igazán. Vagy legalább is ez az első olyan lépés, amit ismerünk. Emwazi később azt mesélte, hogy két barátjával, egy, az iszlámba betért némettel, és egy bizonyos Abu Talibbal indultak el szafarizni. A brit titkosszolgálat szerint viszont egészen más volt az út célja. Hogy végül is mi lett volna, nem tudjuk – annyi bizonyos, hogy a tanzániai határőrizeti szervek – minden bizonnyal brit nyomásra – feltartóztatták a fiatalokat, és visszatoloncolták őket Hollandián keresztül Londonba. Ott pedig – Emwazi ezt egy muszlim emberjogi szervezetnek mesélte el – a brit titkosszolgálat próbálta őt beszervezni. Emwazi panaszt nyújtott be a brit hatóságok eljárása ellen. Végül elengedék.  2009-ben aztán – szülei tanácsára – hazatért Kuvaitba, ahol szakmájában dolgozott. Kétszer is eljegyezett lányokat, de mindkét kapcsolata kútba esett.

2010-ben jött vissza Londonba. A brit hatóságok ismét elkapták a reptéren. A “Cage” muszlim civil szervezetben úgy emlékeznek, ekkor már igen komoly kihallgatásnak vetették alá. A brit titkosszolgálat ugyanis már ekkor meg volt győződve arról, hogy Emwazi egy a „Londoni Fiúk” nevű titkos radikális muszlim terrorcsoport tagja. Ő akkor azt állította, hogy ez képtelenség – nézzenek csak rá, hát úgy néz ő ki, mint egy terrorista?  A britek szerint a kapcsolatot a kelet-afrikai al-Shabaab terroristákhoz egy olyan fiatalember jelentette volna, aki Emwazitól alig pár háznyira nőtt fel: Bilal al-Berjawi, akit később egy amerikai dróntámadás ölt meg Kelet-Afrikában. Harmadik társuk, Abdel-Mjed Abdel Bary, a rapper, aki később Szíriából jelentkezett egy levágott fejjel a kezében. Sokáig úgy gondolták, ő lehet Jihadi John.

Emwazi 2012-ben nevet változtatott, és megpróbált ismét hazatérni Kuvaitba. Nem sikerült. Fel sem szállhatott a repülőre. A hatóságok mindenütt a nyomában voltak, és nem engedték ki sem az országból. 2013 januárjában aztán a fiatalember eltűnt. Most már tudjuk, Szíriába ment, hogy újjászülessen, mint Jihadi John, az Iszlám Állam hóhéra. Saját kezével vágta el a nyugati túszok torkát.

 

 

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez