Mitől és mikor fogunk meghalni?

Nehéz lenne választ adni arra a kérdésre, hogy tudni akarjuk-e, mikor és hogyan fogunk meghalni. Bár az a veszély, hogy erre valóban válaszolnunk is kelljen, még nem fenyeget, az egyre csak gyülemlő adathalmazoknak köszönhetően azért azt megtudhatjuk, hogy mikor mitől halnak meg a legtöbben.

Egy amerikai, statisztikával foglalkozó matematikus, Nathan Yau arról készített összegző statisztikát, hogy mely életszakaszban mitől halnak meg a legtöbben. Az oldalt, ahol nemekre és rasszokra lebontva megnézhetjük, milyen veszélyek leselkednek ránk különböző életkorokban, itt érhetik el.

Ha ránézünk a grafikonra, akkor elég szembetűnő, hogy körülbelül tízéves korig elég sok minden fenyeget minket, majd van pár év, amikor jóval nagyobb biztonságban vagyunk, mint életünk hátralevő részében. Az biztos, hogy 15 és 30 éves kor között jóval nagyobb esélyünk van külső okból kifolyólag elhalálozni, mint bármi mástól, tehát csak a belső okoktól “véd meg” ez a korszak.

Hatvantól nyolcvanig elég nagy eséllyel lesz valamilyen fajta rákunk, de amennyiben ezt sikerült túlélni, úgy onnantól kezdve már inkább a szív- és érrendszeri problémák jelentenek veszélyt.

Fotó: flowingdata.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez