Valami nagyon félelmetes történik az ebolával

A betegség nagyon ügyesen bújik meg az ember szervezetében, ezért is tud annyi ideig észrevétlen maradni. A nagy járvány óta mostanában jelennek meg azoknak az esetei, akik bár túlélték a legtöbbször halálos fertőzést, súlyos utóhatásoktól szenvednek.

Az egyik amerikai túlélő, Dr. Ian Crozier még 2014-ben kapta el az ebolát, amikor Sierra Leonéban kezelt betegeket. A férfi aztán 40 napig feküdt kórházban, mire sikerült szervezetének legyőznie a kórt. A szenvedései azonban nem értek véget. A gyógyulás után hátfájdalom, mozgási gondok és egyéb gyulladások kínozták. Az állapota egyre romlott, végül majdnem elvesztette látását az egyik szemére, ami annyira rossz állapotban volt, hogy az eredeti kék színe átalakult zölddé.

Nina Pham egy texasi nővér, aki Dallasban gondozott egy fertőzött beteget. Miután neki is sikerült túlélni a betegséget, olyan utóhatások léptek fel, mint a hajhullás, a végtagfájdalmak, rémálmok és alvásproblémák.

Azonban nem mindenkire hat ugyanúgy az ebola. Vannak szerencsésebb esetek is, náluk enyhébb problémák lépnek fel, mint a köhögés vagy a homályos látás.

Az utóhatások olyan embereket érintenek, akik valamivel korábban megjárták a poklot és majdnem belehaltak a betegségbe. Most pedig – miután azt hitték fellélegezhetnek – újabb és újabb szenvedések várnak rájuk.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez