Ezek a világ legszebb templomai – a világutazók szerint

Egy ilyen összeállítás nyilván mindig szubjektív. De az a 10 imahely, amiket a BBC Travel gyűjtött össze, tényleg gyönyörű.

Nem is egy ember vagy egy pici csoport véleményéről van itt szó. A BBC a Quora.com kérdezz-felelek oldalon szavaztatta a világutazókat.

A válaszok nem csak kontinenseket szelnek át, de vallásokat is. Keresztény és hindu templomok épp úgy vannak a legszebbek között, mint mecsetek.

Brihadeeswara Templom, India

Thanjavur_Brihadeeswara_Temple_-1

A helyiek csak “nagy templomként” emlegetik az 1010-ben gránitból épült, hatalmas hindu szentélyt Tamil Naduban. Az épületet sok rejtély övezi, például az, hogyan szállították a templom csúcsát díszítő, egyetlen kőből kifaragott  kumbamot a helyszínre. Az ugyanis 70 ezer kilót nyom, és a legközelebbi gránátlelőhely több, mint 60 kilométerre található. Nandinak, a bejáratnál fekvő bikának a szobra is 20 ezer kilós: ezt is egyetlen kőből faragták. A templom 320 ezer négyzetméteren terül el: annyira hatalmas, hogy meg kell pihenni, miközben a faragásokat nézegetjük az égbe nyúló falakon – írja egyik válaszadó. Aki szerint ez a legcsodásabb példája a Csola dinasztia építészetének, igazi magnum opus, nagy mű.

Szikladóm, Jeruzsálem

sziklamecset

A világ egyik legismertebb imahelye a Templomhegyen áll: a 7. századi szentély Jeruzsálem jelképei közé tartozik. Főleg a lenyűgöző kupola miatt, amit az 1990-es években 80 kiló aranyból újítottak fel. A nyolcszögletű alaprajzot és a színpompás mozaikokat vélhetően a bizánci templomok és kápolnák ihlették. A Sziklamecset vagy Sziklatemplom több vallásnak fontos. A szikla, amelyre épült, a judaizmus egyik legszentebb helye, mert itt állt a lerombolt első templom, ezen a helyen volt kész feláldozni Ábrahám a fiát. Az iszlámban szintén szent hely: úgy tartják, innét szállt fel Mohamed próféta az égbe, ahol Allah rábízta a hit parancsolatait. A zarándokok itt láthatják a próféta paripájának lábnyomát is.

Shwedagon Pagoda, Mianmar

Shwedagon Pagoda, Yangon, Myanmar

Jóllehet a történészek szerint ezt a buddhista pagodát a 6. és a 10. század között építették, a legenda azt mondja, hogy 2500 évnél is öregebb. Két fivér emelte, akik találkoztak Gautama Buddhával, vagyis Sziddhárthával. A pagodában egyébként négy Buddha relikviáit őrzik. De bármikor  s építették a templomot, a hatás, amit a belépőre tesz, lenyűgöző. Jóllehet Rangun szívében, a város legforgalmasabb pontján áll, a belsejében tökéletes a csend. A nyugalom és a béke érzése mindenkit a hatalmába kerít. Órákig lehet csak ülni és meditálni, csodálni a pagoda szépségét, vagy éppen semmire nem gondolni. Valódi aranylemezek borítják, arany pagodának is hívják. Országszerte adományoznak pénzt az emberek arra, hogy a fényét fenntartsák. A koronáját több mint 5000 gyémánt és 2000 rubin díszíti, a hegye egyetlen, 76 karátos gyémánt.

Szent Péter Székesegyház, Vatikán
 
sztpéter
Jóllehet állandóan nyüzsögnek benne a turisták, ez mit sem von le a nagyszerűségéből. A világ egyik legnagyobb székesegyházát a reneszánsz építészet kiemelkedő példájának tartják, olyan híres itáliai művészek tervezték, mint Donato Bramante vagy Michelangelo Buonarroti.  Bár már a római birodalom óta állt templom a helyen, a mostani formájában 1626-ban készült el a bazilika. A világ legmagasabb dómja, több, mint 130 méterre nyúlik az égbe. Fényűzően díszítették márvánnyal, domborművekkel és a világ legnagyszerűbbjei közé tartozó szobrokkal, így Michelangelo Pietà-jával. Nincs fotó, amely igazán meg tudná ragadni a nagyszerűségét, a szépségét vagy akárcsak a hatalmas méreteit.

Lótusz-templom, India

lótusz

A vallási építészetnek nem kell feltétlenül réginek lennie ahhoz, hogy szép legyen. Az egyik legcsodálatosabb és legérdekesebb ilyen épületet csak 30 éve, 1986-ban emelték. A Bahá’í lótusz-templom Újdelhiben a 27 kinyíló “sziromról” kapta a nevét, ezek határozzák meg a körvonalát. Virágformája miatt az indiai főváros egyik legnagyobb attrakciója, jó pár építészeti díjat nyert. Minden vallás követői előtt nyitva áll. A fehér márványból készült templom 2500 embert tud egyszerre befogadni, és évente többen látogatják, mint a Tadzs Mahalt.

Naszir ol Molk mecset, Irán

naszir

Siráz 1888-ban épült “rózsaszín mecsetje” intenzív színeinek köszönheti nagy hírét. A kaleidoszkóp-szerűen változó fényfoltokért a színes üvegablakoknak lehetünk hálásak. Meg a padlót borító perzsaszőnyegeknek és a falon lévő geometriai mintáknak, melyek visszatükrözik őket. Állítólag reggel a legszebb az egész. A mecsetről korábban már több képet bemutattunk, ITT.

Paro Taktsang, Bhután

Taktsang-Tigers-Nest-Monastery

Egy meredek sziklaszirten, a zöldellő Paro völgy fölött, 3800 méter magasan helyezkedik el a Tigris fészke vagy Tigris rejtekhelye kolostor. Erdőkön át, vízesések mentén közelíthető meg. A kilátás is lenyűgöző onnét, a füstölők illata magával ragad, elbűvöl, és csodálod az emberek hitét, ami idehozza őket imádkozni, legyenek fiatalok vagy öregek.

A himalájai buddhista szent helyet templomaival 1692-ben építették. Különböző legendák élnek még ma is arról, hogy Padmaszambhava gurut (Rinpocse) mi hozta éppen erre a helyre, de állítólag több, mint három éven át meditált itt. Ő vitte el a buddhizmust Bhutánba. A négy fő templomot és a négyszögletű udvart félistenek és a démonokkal harcoló Buddha festményei borítják, az isteni nagyszerűség érzetét keltve. A látogatók szerint a boldogság, amit ott érez az ember, hihetetlen. Leülsz a földre, imádkozni próbálsz, és a hely aurája teljesen átmos, semmi másra nem vágysz, mint örök békére és boldogságra.

 

 

 

 

(Visited 12 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez