Az iszlám nem fekete-fehér. Kaleidoszkóp-mecset Iránban

Nem csak átvitt értelemben: szó szerint sem fekete-fehér az iszlám. A sirázi Naszir al-Mulk mecsetben, Irán délnyugati részén semmiképpen. Ott minden reggel megtörténik a csoda. Amikor az első napsugarak átjutnak a színes üvegablakokon, hatalmas kaleidoszkóppá válik az épület belseje.

A festett üvegablakok mindennaposak a keresztény templomokban, és gyakran előfordulnak a modern zsinagógákban is. De a mecsetek közül viszonylag kevés büszkélkedhet velük. Közéjük tartozik ez a 19. századi sirázi mecset: a belsejének egészen bámulatos színeket kölcsönöz a napsugár. Igaz, már eleve élénk az enteriőr, hétféle színt használtak a mozaikjaihoz.

Iránban egyébként a házaknál, főként a vidékieknél gyakran alkalmazzák a színes ablakokat, és mecsetből sem a sirázi az egyetlen ilyen. Nem csak a vizuális hatás miatt, hanem azért, mert a rovarokat is távol tartják a tarka üvegek  – mondja Ramin Rahmani Nejad Asil fotós, aki Sirázban nőtt fel, a Naszir al-Mulk árnyékában, és az elmúlt öt évben rengetegszer kapta már lencsevégre a hihetetlen színeket. Amint ott táncolnak a mozaikokkal díszített boltíveken és mennyezeten, a tarka szőnyegekkel borított padlón, és minden napszakban egészen másmilyenné varázsolják a helyiségeket. De az épület szimmetriája is lenyűgözi.

A 30 éves fotóművész azt meséli, hogy a helyiek közül sokan biztosak abban, hogy ez a világ legtökéletesebb mecsete – és lehet, hogy igazuk is van. Rózsaszínű mecsetnek is hívják: rózsaszínű kő volt a domináns építőanyaga. 12 év alatt készült el, és színkavalkádjának titka a magas fényű mozaikcsempékben rejlik. Ezek úgy tükrözik vissza a színes üvegablakok fényét, hogy közben a saját színűket is hozzáadják. Az igazi, eredeti színek csak délben láthatók: akkor, amikor a Nap pont a fejünk fölött áll.  Ramin Rahmani Nejad Asil szerint egyszerűen gyönyörű az épület. Ezek itt az ő fotói.

mecset2

mecset4

mec set3

 

dupla

ramin

fotós

Az albawaba alapján.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez