Irán teljesíti a genfi egyezményben előírtakat

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) legfrissebb, tegnap este közzé tett jelentésében kifejtette, hogy Irán továbbra is teljesíti a nagyhatalmakkal kötött tavalyi nukleáris megállapodásban szereplő vállalásait, de egy kulcsfontosságú létesítmény még nem készült el.

A tagállamoknak szóló, bizalmas NAÜ-jelentés arról számol be, hogy Irán a megállapodás január 20-i életbe lépése óta felhagyott a 20 százalékra való hasadóanyag-dúsítási programjával: ez a szint technikailag már nagyon közel áll az atomfegyverek előállításához szükséges, 90 százalékos dúsítási fokozathoz. Emellett csökkentette is a 20 százalékos szintre dúsított készleteit.

Az anyagból ugyanakkor az is kiderül, hogy Irán még nem fejezte be annak a létesítménynek a létrehozását, amelyben az alacsony dúsítású urángázt atomfegyverek előállítására kevésbé alkalmas anyaggá, uránoxid porrá alakítanák át. Mivel pedig az alacsony dúsítású urán előállítását Irán nem állította le, ez a készlettípus valószínűleg növekszik.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek kulcsszerepe van abban, hogy ellenőrizze, vajon Irán betartja-e a két hónappal ezelőtt érvénybe lépett ideiglenes megállapodás rá eső részét. E megállapodás szerint Irán felfüggeszti az urán magas fokon való dúsítását és további lépéseket is tesz az ország elleni szankciók részleges feloldásának érdekében.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez