Visszaverték az Iszlám Államot Moszulnál

Török-iraki közös haderő vert vissza egy Iszlám Állam-támadást Moszul mellett.

Közös török-iraki csapattest verte vissza péntekre az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet csütörtök éjjel kezdett támadását Irakban Moszul mellett. Az IÁ emberei a Basika kiképzőtábor közelében támadtak, ám kudarcot vallottak, és 18 harcosuk életét vesztette.

Basika az a tábor, amely decemberben heves vitát váltott ki Irak és Törökország között. A hónap elején egy török zászlóalj érkezett harckocsikkal és tüzérségi fegyverekkel, hogy – Ankara magyarázata szerint – megvédje a táborban dolgozó török kiképzőket, akik helyi szunnita harcosokat készítenek fel. Bagdad a csapatok azonnali kivonását követelte, és Ankara vissza is vonta egy részüket, ám – mint a legutóbbi harc is mutatta – hagyott hátra katonáiból.

Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken azt hangoztatta, hogy a történtek igazolták a török aggodalmat, és a csapattelepítés indokoltságát. Újságíróknak nyilatkozva Erdogan azt mondta, hogy egyetlen török katona sem sebesült meg, az IÁ-nak viszont 18 harcosa életét vesztette a tűzharcban.

Csütörtökön az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció 23 légitámadást hajtott végre az IÁ iraki, hármat pedig a terrorszervezet szíriai állásai ellen. Hét légicsapás az IÁ moszuli, hat pedig a Ramádiban lévő erőit célozta meg. Ezek eredményeként Moszulban megsemmisült a terrorszervezet négy taktikai egysége, hat hadállása, négy hadiüzeme, egy bunkere és egy alagútja. Ramádiban 16 harci állást, 13 nehéz géppuskát és tucatnyi, házilag készített robbanószerkezetet semmisítettek meg a légitámadások – közölte a koalíciós haderő.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez